Направете кюфтета по тази рецепта и впечатлете всички. Това ястие е с неустоим вкус, засища и въпреки това всеки иска още една порция. И нищо чудно - перфектните кюфтенца в червен сос са изкушение, на което човек трудно може да устои! Ето как да си ги направите и вие:
Кюфтенца в червен сос
Продукт:
- 500 гр. кайма (по желание)
- 1 глава лук
- 1 яйце
- 2 с.
Приготвяне:
Обелете лука и го нарежете или настържете на ситно, след което го добавете към каймата. Подправете месото на вкус: една супена лъжица зеленчукова подправка (вегета), една супена лъжица червен пипер на прах, половин чаена лъжичка черен пипер на прах и една чаена лъжичка сух магданоз.
Разбъркайте месото с вилица, за да се разпределят равномерно подправките, след което добавете едно сурово яйце и две супени лъжици галета. Съставките се разбъркват с вилица, но най-добре е месото да се намачка на ръка. Така ще стане компактно и ще поеме всички вкусове.
Оставете сместа да престои в хладилник за около половин час, но ако нямате време може да направите кюфтенцата веднага. След това от сместа се късат малки парченца и с длани се оформят топчета с големината на топче за пинг-понг или с големина по ваш избор.
В широк тиган се загрява олио на умерена температура, след което се спускат кюфтетата и се пържат до приятен загар. Докато се пържат кюфтенцата ще пуснат малко сок и ще намалят обема си.
Когато са почти готови, направете малко разстояние в тавата между кюфтетата и добавете там една супена лъжица и половина брашно. Разбъркайте до покафеняване, след това добавете малка чаена лъжичка червен пипер на прах и запържете още малко.
След това се заливат с 200 мл гореща вода и манджата се оставя да къкри на по-ниска температура. Добавете три супени лъжици доматено пюре или сос, след което разбъркайте, за да се разтвори в течността. Оставете да къкри още малко.
Покрийте с капак, намалете температурата или регулирайте и оставете да се готви още 15 минути.
Отгоре поръсете ситно нарязан пресен магданоз и сервирайте топли с гарнитура по избор.
Да ви е сладко!