За мигрантите в България се дават по 5.23 лева на ден за храна, а за болните 2.20 лева

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
За мигрантите в България се дават по 5.23 лева на ден за храна, а за болните 2.20 лева
7367
Източник: Пик
Снимков материал: pixabay.com
За мигрантите в България се дават по 5.23 лева на ден за храна, а за болните 2.20 лева

България храни бежанците с най-скъпата манджа. Храната на ден за мигрант излиза 5,23 лева, а за пациент в болница - 2,20 лв., пише "Телеграф". 

Интересна подробност е, че нелегалните мъже, жени и деца, настанени в центровете на дирекция "Миграция" към МВР, се радват на кетъринг.

Тези, които пребивават в лагери на Държавната агенция за бежанците, пък се хранят с току-що сготвени ястия, приготвени на място. Двойно по-евтино излизало изхранването на болните от рак хора.

През 2017 г. са предвидени 8 млн. лв. от бюджета само за покупката на храни за 5-те хил. бежанци в центровете у нас. Или по 133 лева месечно на човек. Тоест на ден порционът им струва 4 лева и 29 стотинки. Това означава, че за храна на мигрантите държавата плаща с около 80 стотинки повече, отколкото една болница за свой пациент.

"2 млн. евро за шест месеца е индикативният бюджет, той е предварителен. Той е по споразумение с ЕС по два гранта", заяви зам.-шефът на Държавната агенция за бежанците Кирчо Киров. На този етап той не се наема да каже колко точно излиза менюто на мигрантите, защото към разходите за покупка на храни трябва да се добавят трудът на персонала, заплатите, токът и т.н.

Според Киров заявките ще се правят според броя на настанените. Все още е трудно да се прецени колко ще са те през 2017 г. Примерно през 2015 г. са били 1000 души, а през 2016 г. са нараснали на 4300. Мигрантите хапват различни неща.

"Не можем 100% да отговорим на всички специфики на техните кухни, но те всеки ден получават чай, масло, макарони, разнообразни баници, има възможност да се меси хляб - уточнява Киров. - Три пъти седмично имат пиле, телешко, риба, като това не е само печено, а е комбинирано с различни ястия. Примерно боб, леща, фасул, някои консерви."

"Всеки ден има пресни зеленчуци, правят се салати, макар че те не консумират толкова, колкото е обичайно за нас. В закуските и в някои ястия имат ябълки, портокали, понякога банани", казва зам.-шефът на агенцията.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft