Кафето - един от най-популярните продукти в света, като по обем на продажбите го надминава единствено маслото. Не е изненадващо, че тортите с кафе са толкова желани от всички, но да ги приготвят сами се осмеляват малцина.
Ние ви уверяваме, че приготвянето на тортата "Latte Macchiato" само изглежда сложно. В действителност, тя е проста пандишпанова торта на основата на извара или крема сирене.
За крем-ликьора в тортата успешен избор би бил Бейлис или Амарето , а бисквитите може да замените с домашно изпечени. Единствено е желателно да изберете такива с кръгла форма за декорацията.
Съставки:
200 гр. масло
150 гр. захар
4 яйца
80 гр. брашно
1/4 ч.л. сол
100 гр. какао на прах
2 с.л. олио
2 с.л. вода
1/2 ч.л. бакпулвер
90 гр. пудра захар
220 гр. мляко на прах
400 гр. крема сирене (тип Филаделфия ) или фина извара
300 мл кафе еспресо
100 мл крем ликьор
10 бисквити
Приготвяне:
- Разбийте яйцата със захарта и солта за 7 минути. След това добавете водата и олиото, и разбъркайте. Постепенно добавете брашното, какаото и бакпулвера. Полученото тесто изсипете в намазана с масло форма и печете в продължение на половин час при 180 градуса.
- През това време пригответе крема. За тази цел в блендер разбийте маслото с пудрата захар. След това добавете крема сиренето, млякото на прах и разбъркайте отново.
- Топнете бисквитките за кратко в смес от кафе и ликьор, докато добре се напоят.
- Разделете блата на две части. Съберете тортата така: блат, крем, напоени бисквити, какао на прах. Повторете същото с втория блат. Сега трябва само да я сложите в хладилника и да чакате добре да се напои (поне 5-8 часа).