Антибиотици в млякото, салмонела в месо и риба, сладолед с ешерихия коли ... Какво още можете да намерите по рафтовете на магазините? Съвременната технология за храната всеки ден разработва нови добавки и консерванти, които позволяват да се запази продуктът пресен и ароматен за дълго време.
Полезни и вредни продукти
Законодателството позволява малки дози вредни вещества в състава на хранителните продукти, но всъщност броят на тези Е-добавки не се контролира и производителите ги прибавят толкова, колкото е необходимо.
Причините за неправилното функциониране на тялото ни са тривиални - начин на живот и хранене. Поемете контрол над тези две точки и животът ще се промени драматично! Започнете с хранителни навици, защото те зависят изцяло от здравето и продължителността на живота.
Днес сме подготвили за вас списък с опасни продукти, чиято употреба трябва да бъде ограничена. Проверете и направете своя избор.
Транс мазнините
Масло, чието съдържание на мазнини е по-малко от 82,5%, не съществува. Ако в пакета се казва, че съдържанието на мазнини е 72,5% или по-малко, съществува риск производителите да добавят транс мазнини - изкуствено създадените твърди мазнини, които се получават чрез химическа обработка на течно растително масло. Най-често това е палмово масло .
Използването на такива продукти повишава риска от сърдечно-съдови заболявания и рак. Способността на тялото да се съпротивлява на стреса намалява, риска от депресия се увеличава.
На етикета с продукти, които имат транс-мазнини, ще има думите: "частично хидрогенирани" или "хидрогенирани". Вижте списъка с продукти, които съдържат това вредно вещество.
Всички видове маргарин, масла, леко масло и всякакви смеси от масло и растителни масла.
Рафинирано растително масло
- Майонеза, кетчуп.
- Всички храни за бързо хранене, които се приготвят с хидрогенирани мазнини (пържени картофки, бургери, пилешки продукти).
- Захарни изделия, които имат кулинарна мазнина .
- Чипс, крутони, ядки.
- Замразени полуготови продукти.
Леко осолен хайвер и херинга в запечатана опаковка . Тези продукти се съхраняват само в масло. Но ако това не е посочено на опаковката, добавя се уротропин, който е забранен по целия свят. Той е означен като Е 239 (хексаметилентетрамин). Той се използва в медицината като антисептик.
Хексаметилентетраминът образува формалдехид, когато се разгражда в кисела среда - опасен токсин, отрова и канцероген. Обърнете внимание, цялата "атлантическа херинга в собствен сос" съдържа уротропин.
Всяка суха растителна мазнина
Продукти, чието използване трябва да бъде сведено до минимум
Цветен карамелен бонбон. Повечето от тях съдържат синтетични хранителни оцветители, определени като Е 579, Е 585, и другите символи са от Е 101 до Е 180. Такива багрила, такива като титанов диоксид и железен оксид се добавят към газирани напитки. Те могат да предизвикат чернодробни и бъбречни заболявания . Синтетичните багрила разрушават витамините и могат да причинят алергии, които са много опасни за децата.
Рачешки ролца. В най-добрия случай се правят от отпадъци от риба и в най-лошия - от соя с добавяне на багрила и аромати.
Всички консервирани царевица и грах са генетично модифицирани. Не е известно каква нефункционалност на нашия организъм ще реагира на честото използване на такива продукти.
Фъстъците, в допълнение към генетичните модификации, са най-силният алерген. Позволете ми да ви напомня, че 90% от фъстъците на нашия пазар са от Китай.
Вносни картофи.
Ароматизирани чай и кафе.
Царевични пръчици. Те могат да бъдат купени само естествени, не сладки. Производството не позволява употребата на захар в състава, тъй като тя гори при температура над 140 градуса. Затова се добавя опасен подсладител цикламат, който е обозначен върху опаковката като натриев захаринат или Е 952.
Складовите рафтове са пренаситени със смъртоносна храна, която продължаваме да купуваме. Моля, бъдете внимателни при избора на следните хранителни продукти, но е по-добре да забравите за тях.
СМЪРТОНОСНИ ПРОДУКТИ
Пушени колбаси и други месни продукти. В състава им можете да намерите всичко освен месо: соя, мазнини, вътрешна мазнина, кожа и дори кости. Всичко това заема до 40% от общата маса на продукта. Отпадъците са маскирано маскирани за месо, използвайки ароматизиращи добавки и багрила, а съвременните технологии ще гарантират, да не го забележите.
Добавете малко течен дим с формалдехид, аромати и хранителни бои - и можете да ги изпратите в магазините. Евтини, вкусни и смъртоносно опасни! Ако искате да си купите колбас, помислете два пъти. Изберете само надежден производител и го направете сами. Имаме много рецепти за прости и вкусни месни продукти , които всяка домакиня може да повтори.
Млечни продукти с срок на годност повече от 2 месеца.
Продуктите в асептична опаковка могат да съдържат остатъци от антибактериални средства, които са използвани за дезактивация.
Несезонни зеленчуци и плодове.
Макарони и мигновено картофено пюре, бульон кубове, мигновени напитки.
90% от шоколадовите бонбони се правят на базата на транс-мазнини, а не на какаово масло, по-добре да не ги купувате за себе си и вашите деца.
Сладките газирани напитки съдържат неприемливо количество захар, ортофосфорна киселина и много химически добавки. Не можете да утолите жаждата си с такова питие, но желанието да пиете все повече и повече определено ще се появи.
Пакетирани сокове. Естественият сок с минималното количество консерванти на опаковката ще бъде обозначен като "сок за директно ползване". Той може да бъде ясно упоменат, или да не е изяснен и да съдържа парченца плод. Напитките с надпис "нектар" съдържат само 25% от естествените екстракти от плодове. Останалата част е вода, захар, лимонена киселина и ароматизатор. Една чаша подправен портокалов сок съдържа 6 супени лъжици захар!
Доскоро проверявах само датите на изтичане и цената на пакета. Но сега разбирам, че това не е достатъчно. Не купувайте евтини стоки в красива кутия, по-добре е да отделите малко време и да се научите да различавате вредните храни .
Ако информацията в тази статия е била полезна, я покажете на приятелите си в социалните мрежи. Това със сигурност ще помогне за правилния избор.
Нашите читатели са експерти, ние винаги се доверяваме на тяхното независимо мнение. Какви са най-вредните храни, които препоръчвате да изключим от диетата, за да не навредим на здравето си? Наистина оценяваме вашето мнение за този проблем, не забравяйте да напишете коментар.