За по-малко от 5 минути! Без яйца, без миксер, шоколадов, сочен и размазващо вкусен десерт:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
За по-малко от 5 минути! Без яйца, без миксер, шоколадов, сочен и размазващо вкусен десерт:
За по-малко от 5 минути! Без яйца, без миксер, шоколадов, сочен и размазващо вкусен десерт:
148279
За по-малко от 5 минути! Без яйца, без миксер, шоколадов, сочен и размазващо вкусен десерт:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

За по-малко от пет минути ще разбиете сместа в купа (всички съставки се слагат на едно място). Не са ви нужни нито яйца, нито миксер. Това е много сочен сладкиш , мек като пандишпан, ароматен и не много сладък. Опитайте го и ще се убедите, че за вкусния десерт не са ви необходими яйца.

Ето рецептата за Сочния шоколадов сладкиш без яйца :

сочен шоколадов сладкиш

Сочен шоколадов сладкиш без яйца

Продукти:

 380 г брашно

1 пакетче бакпулвер

3 супени лъжици какао

220 г захар

90 мл олио

500 мл обезмаслено кисело мляко (може и 500 мл смес от заквасена сметана, маскарпоне (крема сирене) и мляко)

За глазурата:

16 супени лъжици прясно мляко

120 г масло, нарязано на лентички

100 г черен шоколад на кубчета

Начин на приготвяне: 

В по-дълбока купа сложете 380 г брашно, след което добавете бакпулвера от едно пакетче, 3 супени лъжици какао на прах и 220 г захар. Разбъркайте с лъжица или телена бъркалка, за да се изравнят съставките.

шоколадова смес кекс

Добавете течните съставки към сухите съставки, които са 90 мл олио и 500 мл млечна смес или кисело мляко.

млечна смес

кексово тесто

Включете фурната да се загрее на 180 градуса. Разбъркайте с бъркалка, докато съставките станат гладки и се слеят в хомогенна смес. Вземете форма или тава с диаметър 32 см, след което я намажете с олио и поръсете с брашно. Изтръскайте излишното брашно.

тесто шоколадов кекс

тесто за шоколадов кекс

Изсипете сместа в приготвената тава, след което изравнете добре повърхността с лъжица. Поставете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути (проверете с клечка за зъби).

шоколадов сос за кекс

След като извадите изпечения сладкиш от фурната го оставете да изстине за няколко минути, след което с клечка за зъби го набодете хубаво и плътно, за да попие по-добре шоколадовия сос.

За шоколадовия сос: в малка тенджера сложете 16 супени лъжици прясно мляко, 120 г масло, нарязано на ивици и 100 г черен шоколад за готвене, натрошен на кубчета. Загрейте на слаб огън, докато всички съставки се разтопят и смесят в хомогенна смес.

сладкиш с шоколадов сос

Излейте равномерно шоколадовия сос върху горещия сладкиш (топъл сладкиш с горещ сироп) и оставете да се охлади първо на стайна температура, след което го поставете в хладилника да се охлади добре преди сервиране. 

сладкиш с шоколад

шоколадов сладкиш без яйца

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft