Самата идея за сладкиш без брашно сигурно се струва странна на мнозина. Ако опитате този, обаче, ще останете очаровани и дори няма да ви направи впечатление, че му липсва такъв основен продукт.
Ябълков сладкиш без брашно
Продукти:
200 гр.кисело мляко
200 гр.пшеничен грис
100 гр.захар
2 яйца
1 голяма ябълка
1 к.л.канела
1 ч.л.бакпулвер
1 пак.ванилия
1 с.л.сок от лимон
пудра захар - за поръсване
Приготвяне:
В купа се смесват киселото мляко, захарта и грисът. Разбърква се с телена бъркалка добре и сместа се оставя на хладно за 20 -30 минути.
Обелената ябълка се настъргва на едро и се залива с лимонов сок, да запази цвета си. Отделно се разбиват яйцата с ванилията и 1 к.л. канела, смесват се с гриса, прибавя се и бакпулверът, а също и леко отцедените от сока ябълки.
В тавичка, намазана с масло, се прехвърля сместа и сладкишът се пече в загрята фурна 180°C около 30-35 минути до суха клечка и леко златист цвят, без да се препича. Вече охладен, сладкишът се нарязва на ромбоиди и се поръсва с пудра захар, смесена с ванилия.