Звездната рецепта за козунак на Иван Звездев - успехът и конците са в кърпа вързани!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Звездната рецепта за козунак на Иван Звездев - успехът и конците са в кърпа вързани!
Звездната рецепта за козунак на Иван Звездев - успехът и конците са в кърпа вързани!
48707
Източник: zvezdev.com
Звездната рецепта за козунак на Иван Звездев - успехът и конците са в кърпа вързани!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Иван Звездев си остава един от най-обичаните кулинари у нас. Широката усмивка и достъпният начин, по който са поднесени рецептите му, са негова запазена марка.

Сигурно и вие сте опитвали някоя от вкусотиите, които ТВ-готвачът приготвя в ефир. Днес решихме да ви представим една от най-популярните рецепти на Звездев - великденски козунак . С наближаването на най-светлия християнски празник зарадвайте семейството си с тази вкусна и сполучлива рецепта за козунак на конци . Ето всичко необходимо за Звездния козунак на Иван Звездев :

Звездната рецепта за козунак на Иван Звездев

Продукти:

1 кг брашно за козунак

5 яйца

300 гр. захар

200 мл прясно мляко

80 г краве масло

80 мл слънчогледово олио

1/2 капсула лимонова есенция

1 пак. ванилия на прах

1 щипка сол

За закваската:

40 гр. прясна мая - 3/4 кубче

1 с.л. захар

2 с.л. брашно

6 с.л. топла вода 

За намазване:

жълтък + 1 с.л. прясно мляко

захар

козунак Звездев

Приготвяне:

Първо приготвяме закваската. Слагаме маята в купа, стриваме леко с лъжица, прибавяме захарта.

Намачкваме добре, докато маята се втечни. Наливаме 6-8 с.л. топла вода, поръсваме с брашно. Оставяме за 15 мин., докато маята шупне.

В метална купа счукваме яйцата, които трябва да са със стайна температура. Прибавяме захарта, разбъркваме, поставяме сместа на котлона.

Затопляме до 20 градуса, като непрекъснато разбъркваме.

Пресятото брашно поръсваме с 1 щипка сол.

Прехвърляме яйцата и вече шупналата мая. Разбъркваме внимателно само в една посока.

Постепенно наливаме затопленото прясно мляко, поръсваме с лимонова есенция.

Добавяме топлото слънчогледово олио и половината от разтопеното масло, поръсваме с ванилия.

Замесваме меко лепкаво тесто. Прехвърляме го в купа, намазваме с част от останалото разтопено масло. Покриваме тестото с кърпа, оставяме го да втаса, но не напълно – за 30-40 мин.

Разделяме втасалото тесто на три топки, от които с намаслени ръце оформяме еднакви по дължина фитили. Намазваме повърхността им с разтопено масло.

Нареждаме фитилите един до друг, оплитаме на плитка. Прехвърляме в тава, намазваме повърхността с масло.

Поставяме козунака в студена фурна, оставяме го да втаса, докато удвои обема си. Намазваме повърхността с разбит с мляко жълтък, поръсваме със захар. Поставяме в ниската част на предварително загрята фурна. Първите 10 мин. печем на 180 градуса, след което намаляваме на 170 градуса и поставяме фолио. Допичаме до готовност.

Да ви е сладко и весели празници!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft