За блата:
250 мл олио
180 гр. кафява захар
3 яйца
1 ванилия
250 гр. брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/3 чаена лъжичка сода
1/4 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка канела
1/2 чаена лъжичка индийско орехче
1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил
350 гр. настъргани моркови
150 гр. ядки
За крема:
250 гр. крема сирене
60 гр. пудра захар
1-2 супени лъжици лимонов сок
За поръсване:
1 шепа нарязани или счукани орехи
Ако не сте опитвали морковена торта досега, Ви предлагаме да си я приготвите сами - сетивата Ви ще бъдат във възторг: започвайки от аромата на кухнята, докато тортата се пече, и приключвайки с насладата, която ще изпитате при първата хапка!
Настържете моркова.
Смесете брашното, бакпулвера, содата, подправките и нарязаните или счукани орехи.
В купа разбийте яйцата и захарта, добавете олиото и продължете да биете, докато се съединят съставките.
Изключете миксера, добавете брашното, с шпатула разбъркайте добре, добавете морковите и разбъркайте, докато получите компактна смес. Излейте сместа във форма, застлана с хартия за печене, а стените на формата намажете с масло. Сложете блата да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Оставете го да се пече около 50 минути. Извадете от фурната, поставете блата върху кухненска решетка и го оставете да се охлади.
Докато се охлажда, пригответе крема.
Разбийте с миксер крема сиренето и пудрата захар, опитайте на вкус и добавете изцеден сок от лимон на вкус (1 или 2 супени лъжици). Може и да не добавяте лимон.
Разрежете хоризонтално охладения блат. Поставете долната половина в тортена чиния, отгоре нанесете половината от крема, покрийте с другата кора, намажете с останалата половина от крема и накрая поръсете с нарязаните или счукани ядки.
Оставете тортата да престои известно време, за да се слеят вкусовете и след това консумирайте с наслада!
Забележка:
Желателно е формата да бъде с диаметър 20-21 см.
Може да замените кафявата захар с бяла, но има разлика вкуса. Не пренебрегвайте подправките, ако го направите няма да получите този специфичен вкус, който напомня на коледните празници.