Всички знаем коя храна е здравословна , но понякога погрешният начин на отглеждане, подготовка или съхранение може да ни изпрати в болница.
При тях най-често срещаната опасност представлява салмонелата. Бактериите се крият в яйцето, но правилната подготовка ще убие бактериите.
Зелената салата, спанакът и зелката могат да бъдат замърсени чрез тор или с водата, с която са поливани. Задължително измийте зеленчуците преди употреба и внимавайте как ги приготвяте. Неправилното боравене с кухненските изделия може да замърси останалите хранителни стоки. Например , ножът и дъската, на която сте рязали месото трябва да се измие добре или изобщо да не се използва същата, когато подготвяте зеленчуците за салата.
Свежите и правилно приготвени картофи трудно могат да ви разболеят. Въпреки това, трябва да сте внимателни, ако сте купили вече приготвени или го консумирате в ресторант. Тогава има опасност от бактерии поради незадоволителните хигиенни условия.
Има опасност от салмонела и стафилококи заради яйцата, които се използват по време на подготовката му.
Непастьоризираното мляко може да съдържа същите бактерии, както и говеждото месо. Експертите вече предупреждават, че бременните жени и хората с по-слаб имунитет трябва да избягват сурово мляко, с цел да се избегне салмонелата и заразата от бактерията ешерихия коли.