За киноата:
1 1/2 чаши черна киноа
2 3/4 чаши вода
щипка морска сол
За салатата:
тиква цигулка - около 1 килограм
2 с.л. зехтин екстра върджин
1/4 ч.л. микс от подправки (билкова сол)
1/8 ч.л. канела
1 чаша с качул орехи
2 чаши нарязан дребен лук (или червен лук)
1/2 чаша сушени червени боровинки
1/2 чаша нарязан магданоз
За дресинга:
1/4 чаша прясно изстискан портокалов сок
1/4 чаша зехтин екстра върджин
2 с.л. винен оцет
1 ч.л. портокалова кора
1/2 ч.л. микс от подправки (билкова сол)
Измийте киноата в цедка или ситно сито и поставете в дълбока тенджера с вода и морска сол. Оставете да заври, покрийте с капак и гответе 15-20 минути. Махнете от огъня и оставете да изстине напълно в тенджерата.
Загрейте фурната на 190 градуса. Обелете тиквата, нарежете на половина, извадете семето и нарежете на малки, еднакви по големина парченца. Сложете в тавичка и разбъркайте с 2 с.л. зехтин, билковата сол и канелата. Запечете за 35-40 минути. Оставете да се охлади в тавата, преди да я извадите.
Сложете орехите в отделна тавичка и ги поставете във фурната. Запечете за 10-тина минути, след това оставете да изстинат. Нарежете орехите.
Задушете лука в малко зехтин в широк тиган, докато омекне и започне да променя цвета си. Сложете охладената киноа в голяма купа, добавете печената тиква, запечените и нарязани орехи, задушения лук, сушените боровинки и нарязания магданоз.
В малка купичка разбъркайте съставките за дресинга и залейте салатата. Разбъркайте внимателно и поднесете.