Здравословната храна при затлъстяване е фактор с основен лечебен ефект при нарушен метаболизъм.
За пациенти с тежка форма на затлъстяване , показващи системно ограничение от дневния енергиен прием до степен, която е приблизително равна на процентното увеличение на теглото им, но не повече от 50% от нормите.
Принципите на здравословното хранене при затлъстяване са:
1. Ограничена употреба на въглехидрати, особено лесно смилаеми (захари), които са основен доставчик на енергия и лесно преминават в мазнините в тялото.
2.
3. Създаване на чувство за ситост, чрез прилагане на нискокалорични, но големи по обем храни (сурови зеленчуци, плодове и т.н.).
4. Ограничаване на животинските мазнини, поради въвеждане на растителни мазнини (50% от общото съдържание на мазнини).
5. Хранене до 6 пъти на ден, което елиминира глада, както и изключването на продукти, които възбуждат апетита (снаксове, подправки и т.н.).
6. За нормализиране на водно-соления метаболизъм , за да се ограничи солта (5 г), в храната и намаляване на течностите (от 1 до 1,5 литра).
Списък с препоръчителни храни и ястия.
Ястия от риба : постна риба (костур, треска, щука и др.), Главно варена, понякога пържена.
Средната дневна дажба трябва да бъде най-малко 400-500 грама протеини (месо, риба, сирене).
Мляко и млечни продукти и ястия от тях: мляко, кисело мляко, сметана (1-2 супени лъжици на хранене), извара (за предпочитане с ниско съдържание на мазнини), 100-200 грама на ден в естествена форма, или под формата на сирене , пикантни сирена.
Плодове (ябълки, лимони, портокали, грозде, цариградско грозде, боровинки и др.) До 200 грама на ден в суров вид.
Ястия от месо и птичи продукти: постно говеждо месо, 1-2 пъти в рамките на 10 дни, крехко агнешко, нетлъсто свинско месо, главно във варена форма, до 150 грама на ден, постни домашни птици и зайци.
Ястия с яйца : едно яйце на ден.
Хляб и хлебни изделия: черен хляб, Размерът на хляба трябва да бъде намален, ако теглото не се намалява.
Мазнини: масло и растително масло (40 грама на ден за готвене).
Ястия и странични ястия от зеленчуци и листни зеленчуци: зеле, карфиол, маруля, репички, краставици, тиквички и домати сурови, варени и печени ястия, приготвени от картофи, цвекло, моркови (не повече 200 грама на ден).
Супи: Предимно в зеленчуков бульон , 2-3 пъти в седмицата с малко месо, или риба, или гъбен бульон (не повече от половин чиния).
Напитки: чай, мляко, кафе, доматен сок, плодови сокове от кисели плодове, минерална вода. Общият размер на течностите е до 5 чаши на ден.
При лечение на затлъстяването, физиотерапията и повишената физическа активност играят важна роля.