Свързах го с правилното хранене в началото на октомври, когато започнаха семейните празници. Когато на масата се съберат роднини от различни възрасти и вярвания, е трудно да се обясни защо вместо Оливие сервирам диетично тирамису или винегрет.
Това е може би една от малкото здравословни рецепти , които използвам, дори извън времето на диета. Банановите бисквитки се оказват въздушни и меки. Екзотичният вкус и аромат на печени изделия привличат на масата. Основното нещо е да не хвърляте допълнително кубче захар в чая си. А ето я и рецептата!
бананови бисквитки
Съставки
банан400 гр
Царевично брашно120 гр
Кокосови стърготини100 гр
150гр Мляко на прах
15 гр Бакпулвер
80 гр мак или чиа семена (може и да не ги добавяте, ако не ги харесвате)
Подготовка
Обелете бананите, намачкайте ги като картофено пюре. Смелете кокосовите стърготини на малки трохи с помощта на блендер. Комбинирайте ги с брашно, маково семе, бакпулвер и мляко на прах.
Разбъркайте банановото пюре в сухата смес. Разбъркайте съставките до гладкост. Намокрете ръцете си във вода. Оформете топчета с еднаква големина и ги поставете върху тава, застлана с пергамент.
Разстелете топките на малко разстояние една от друга и леко натиснете надолу. Дебелината на бисквитите не трябва да надвишава 8 мм. Наистина, по време на печене, ще се удвои почти.
Печете бисквитките в предварително загрята на 180°C фурна за 15-20 минути. Проверете готовността с клечка за зъби. Оставете готовите продукти да изстинат и след това сервирайте.