Страхотна рецепта и идея за обяд , който можете да приготвяте поне веднъж седмично. След като научих рецептата за Кюфтенца в Бешамел , често приготвям това ястие, защото семейството ми го обожава. Първият път, когато го направих, направих грешка - забравих да намажа формата, така че кюфтенцата ми залепнаха малко, но не много. Оттогава много харесваме Кюфтенцата в бял сос и редовно ги препоръчвам на приятелите си. Можете да промените съставките на вкус или според това, което имате в хладилника. Ето какво ви трябва за тези Сочни кюфтенца на фурна в бял сос :
Сочни кюфтенца на фурна в бял сос
Продукти:
За кюфтетата:
500 г телешка кайма
400 гр. картофи
3 малки глави лук
2 скилидки чесън
2 супени лъжици брашно
1 яйце
сол, черен пипер и суха зеленчукова подправка (вегета) на вкус
За сос Бешамел:
малко масло
2-3 супени лъжици брашно
500 мл прясно мляко
200 мл неутрална сметана
малко сол и черен пипер
малко кашкавал по желание
Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно, картофът се настъргва на едрата страна на рендето, а чесънът - на ситната. Добавете всички тези съставки към каймата. Разбийте едно яйце, след което добавете и него.
След това добавете две супени лъжици брашно, сол и черен пипер, както и смес от подправки. Омесете всичко добре (или разбъркайте) докато сместа стане гладка. След това оформете кюфтенцата на топки и ги сплескайте с длани.
Оформените кюфтета запържете в добре загрято олио. Целта не е да се изпържат добре, а просто да хванат коричка от двете страни, а вътре да останат недопечени.
Изпържените кюфтета се нареждат едно до друго в средно голяма тава или форма, предварително намазана с олио или свинска мас.
Пригответе Бешамела: добавете малко парче масло към олиото, в което се е пържило месото.
Добавете малко настърган кашкавал (шепа пармезан, гауда или каквото искате) към готовия сос Бешамел.
Кюфтенцата се заливат със соса, покриват се с фолио и се пекат в предварително загрята фурна на 220 градуса за около половин час.
След това отстранете фолиото и печете още 15 минути на същата температура.
Да ви е сладко!