1 чаена чаша елда
1 морков
1 малка глава лук
2 яйца
подправки: сол, червен пипер, черен пипер, мащерка, шарена сол
Елдата се измива и се вари в подсолена вода в съотношение 1:2,5. Елдата е сварена, когато зрънцата се разпукат и омекнат.
Зеленчуците се нарязват на ситно, яйцата се разбиват, след което всички продукти се смесват добре. Прибавят се и подправките – по една кафена лъжица от всички. Добавят се и 2 супени лъжици брашно, за да стане сместа по-гъста.
Кюфтетата се оформят с помощта на лъжица. Пържат се в сгорещена мазнина от двете страни, докато придобият златист цвят. Отцеждат се върху домакинска хартия и се поднасят с гарнитури по желание!
Идея: По желание може да изпечете кюфтетата в силна фурна с малко мазнина, за да избегнете пърженето.