около 1/2 чаша киноа, измита и отцедена
1 чаша вода
2 x 400 гр. консерви червен боб - измит и отцеден
3 скилидки чесън, настъргани
4 стръка пресен лук, наститнен
1 ч.л. смлян кимион
1/2 - 1 ч.л. чили на прах
3 с.л. накълцан кориандър (листата)
1 яйце
сол на вкус
2 с.л. зехтин
За млечно-ментовия сос:
~1/2 чаша кисело мляко
1 с.л. ситно нарязана прясна мента
1 ч.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Сложете киноата в малък дълбок тиган с вода. Оставете да заври, след това намалете котлона, покрийте и оставете да покъкри 10 минути, докато се поеме водата. Махнете от огъня и охладете. Намачкайте грубо червения боб с вилица, добавете сварената киноа, чесъна, лука, кимиона, чилито, кориандъра и яйцето. Подправете със сол и омесете всички продукти добре, докато стане еднородна сместа. Разпределете на 8-10 части, според големината, която желаете за кюфтетата. Оформете на топки. Загрейте зехтина на умерен огън и изпържете в него кюфтенцата до златисто от всички страни - около 3-4 минути на страна.
За соса: смесете млякото, ментата, зехтина и подправките.
Поднесете кюфтенцата с млечно-ментовия сос и градинарска салата...