Копривата е отдавна известна в природната медицина с полезните си качества. Използват я и в кулинарията като безценен източник на витамини и минерали.
Копривата е безплатно ефективно природно лекарство с хранителна стойност и отличен източник на витамини А, С, В, D, К, минерали калций, калий, магнезий, желязо, силиций, сяра и, разбира се, хлорофил и ензими.
Освен, че пречиства кръвта, копривата е ефективна за високо кръвно налягане, алергии, артрит, както и за всички видове кожни заболявания. Най-добре е да се консумира прясна, така че да можете да получите всички съдържащи се в нея витамини.
Ако не знаете, листата на копривата съдържат 5 пъти повече калций и шест пъти повече витамин С от спанака.
Ако сте от хората, които имат проблем с пролетните алергии, които ще се появят скоро, е важно да пиете чай от коприва, тъй като научните изследвания показват, че именно това средство помага да се облекчат симптомите на алергия. Но преди да започнете да използвате сироп, екстракт или чай от коприва, консултирайте се с Вашия лекар.
Чаят от коприва се използва също при възпаление на пикочните пътища и предотвратява камъни в бъбреците. Като "чистач" на кръвта чаят е полезен и при акне. Препоръчва се също за лечение на инфекции на устата, афти или възпаления.
Семето от коприва, което може да се намери във всеки магазин за здравословни храни, се препоръчва да се консумира като добавка във всеки чай или в каквато и да е солена храна като подправка, защото е ефективно за регулирането на желязото в кръвта.