Фасулът , заедно с други варива като леща, нахут и грах, са естествен борец срещу високата кръвна захар .
Тези скромни зеленчуци са богати на фибри, протеини и сложни въглехидрати, които помагат за бавното освобождаване на глюкозата в кръвта, предотвратявайки внезапни скокове на кръвната захар.
Освен това техните антиоксиданти и минерали, като магнезий и калий, поддържат метаболизма и здравето на панкреаса.
Но знаете ли, че бобът има и тайно оръжие – съединение, наречено фазеоламин, което може да намали усвояването на захари от храната?
Ето как да използвате този зеленчук по вкусен и здравословен начин, плюс бонус напитка от природна медицина!
Синмка: pixabay
Боб яхния със зеленчуци
Продукти:
- 200 г бял боб (предварително накиснат за една нощ)
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 чушка
- 2 скилидки чесън
- 1 супена лъжица зехтин
- сол, черен пипер, малко червен пипер
Приготвяне:
1. Сварете боба във вода за около 40-50 минути, докато омекне.
2.
3. Добавете сварения боб, подправете и долейте малко вода. Оставете да къкри 15-20 минути.
Сервиране:
Поръсете с пресен магданоз за допълнителен вкус и антиоксиданти.
Това ястие е нискокалорично, а фибрите от боба забавят усвояването на въглехидратите, което стабилизира захарта.
Синмка: pixabay
Напитка от канела и куркума:
Съставки:
1 чаша топла вода
½ чаена лъжичка канела на прах
¼ чаена лъжичка куркума на прах
малко мед (по желание)
Начин на приготвяне:
Разбъркайте подправките в горещата вода и оставете да престоят 5 минути. Добавете мед, ако искате малко сладост.
Действие и употреба:
Канелата подобрява инсулиновата чувствителност, докато куркумата намалява възпалението, което може да влоши захарния баланс. Пийте го веднъж на ден, за предпочитане сутрин на празен стомах.
Внимание: Хората с ниско кръвно налягане или тези на лекарства за диабет трябва да се консултират с лекар, тъй като може да се получи прекомерно понижаване на захарта.
За кого са подходящи бобовите растения и кой трябва да ги избягва?
Идеални са за: хора с диабет тип 2, преддиабет, хора с бавен метаболизъм или храносмилателни проблеми. Бобовите растения също са чудесни за вегетарианци поради високото си съдържание на растителни протеини.
Да ги избягват: Хора със синдром на раздразнените черва (IBS) или чувствителен стомах, тъй като фибрите и олигозахаридите в бобовите растения (като рафинозата) могат да причинят подуване на корема и газове. Освен това хората с подагра трябва да внимават заради пурините в някои бобови растения.
Допълнителни съвети за регулиране на захарта
1. Яжте редовно малки хранения на всеки 3-4 часа, за да избегнете пикове (скокове) в нивата на кръвната захар.
2. Комбинирайте бобови растения със здравословни мазнини (авокадо, зехтин) за по-добро усвояване на хранителните вещества.
3. Пийте достатъчно вода – дехидратацията може да увеличи захарта.
4. Движете се! Кратка разходка след хранене ускорява метаболизма на глюкозата.
5. Избягвайте рафинираните захари и преработените храни – те са основните врагове на стабилната захар.
С тези малки промени и силата на боба, захарта ви ще бъде под контрол и тялото ви ще ви бъде благодарно!