Зима не минава, без да приготвя от любимите доматки - научих и приятелките, вече всички ги правим така:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Зима не минава, без да приготвя от любимите доматки - научих и приятелките, вече всички ги правим така:
162759
Снимков материал: pixabay.com
Зима не минава, без да приготвя от любимите доматки - научих и приятелките, вече всички ги правим така:

Вече не купувам домати през зимата, малко хора знаят за тази рецепта, а у дома всяка година ги приготвяме така. От есента ги правя, а след това цяла зима имаме домати за ядене. Лесна и вкусна рецепта, която повечето хора трябва да знаят за приготвяне на зимнина .

Приготвени по този начин без консерванти, те се съхраняват до 1 година и при отваряне отново ще бъдат вкусни. Независимо дали ги използвате за салата или като гарнитура, ще бъдат еднакво вкусни.

Днес ще покажа и на вас как правя сушени домати и всеки, който ги опита, пита за рецептата. Този начин на приготвяне е много по-прост, но се получават чудесни сушени доматчета , които трябва да се съхраняват на сухо и тъмно място."

Домашни сушени домати за зимата

Продукти:

  • около 5 кг необелени домати
  • 1 глава чесън
  • сол
  • мащерка
  • розмарин на вкус
  • около 30 мл зехтин

Това са количества за консервиране на 1 голям буркан

сушени домати в буркани

Начин на приготвяне: 

Доматите се измиват добре под течаща вода и се нарязват на няколко по-малки парчета по дължина в зависимост от големината. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене, като между доматите има 1 см разстояние.

домати в тава

Отгоре поръсете сол, ако е необходимо, и малко сух розмарин върху всеки домат. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 1 час. Същата процедура се прилага два-три пъти, докато изпечете всички домати.

сушени домати на фурна

През това време бурканите се пастьоризират, чесънът се обелва и нарязва на ситно. След като изпечете доматите е важно да започнете да ги консервирате веднага, докато са още топли. Използвайте буркани от 400 или 650 ml.

сушени домати с чесън

В чистите буркани се слагат накълцан чесън и суха мащерка, след което с шпатула се слагат малко от сушените домати. След това отново сложете малко чесън и мащерка, след това домати, докато се напълни до 1/3 от гърлото на буркана.

Бурканът се залива със зехтин или обикновено олио (ако има нужда), като доматите може да се посолят и още, но внимавайте да не се пресолят, защото и сол се слага и преди печенето. Приложете същата процедура и към останалите буркани, докато изразходвате всички домати.

домати в буркани

буркан сушени домати

Затворете бурканите с плътна капачка и ги обърнете с капачките надолу да престоят на стайна температура за 8-10 часа, след което ги приберете в хладилник или тъмно и хладно помещение при постоянна температура. Консервирани по този начин доматите са с трайност до 1 година.

ВТОРИ МЕТОД:

Вторият метод за консервиране е още по-лесен, но пак се получават чудесни сушени домати. Нарежете доматите както е обяснено по-горе в текста и ги посолете, след което ги наредете в тава или на дъска.

тава с домати

Поставете ги на открито на слънце за 2-3 дни на проветриво място, защитено от насекоми, след което ги приберете в торба и ги съхранявайте на сухо и тъмно място. Така приготвените сушени домати са с трайност до 2 години. 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft