Иска ли ви се понякога, връщайки се уморени от работа, просто да седнете на масата и да хапнете нещо питателно и вкусно? Без да трябва да висите още час-два на котлона, когато вече сте достатъчно уморени. Е, днес сме приготвили чудесна идея за подобни случаи - зимна манджичка в буркани .
Зимна манджичка в буркани
Продукти:
2 кг патладжани
1 кг червени чушки
700 гр.домати
700 гр.моркови
700 гр.лук
400 гр.ябълки
10 скилидки чесън
1 голяма връзка магданоз (копър)
250 мл слънчогледово олио
1 ч.л.смлян черен пипер
2 с.л.каменна сол
Приготвяне стъпка по стъпка:
Всички зеленчуци трябва да се измият добре.
Нарежете чушките на малки парченца.
Прехвърлете ги в голяма емайлирана тенджера.
Нарежете рука на малки кубчета и го прехвърлете при чушките.
Настържете морковите на едро ренде и ги пуснете при другите зеленчуци.
Нарежете доматите на малки кубчета и ги добавете при другите продукти.
Патладжана нарежете на кубчета и хоп - в тенджерата.
Забележка: Ако се притеснявате, че патладжанът може да горчи, предварително го накиснете в солена вода, измийте и отцедете.
Ябълките нарежете на кубчета, добавете ги към останалите зеленчуци, след това прибавете сол и разбъркайте хубаво всичко.
След това добавете слънчогледовото олио и поставете тенджерата на печката на умерен огън. Веднага добавете ситно нарязания магданоз (може и копър), и разбъркайте.
Зеленчуците ще започнат да слягат в съда - да се "свиват". Ако не сте побрали всичко в тенждерата, сега е моментът да добавите останалите.
Задушавайте ги около 50 минути, така че хубаво да омекнат. Периодично разбърквайте манджичката.
5 минути преди да е готово, добавете нарязан чесън (можете и да го счукате/смелите) и смлян черен пипер. Смесете всичко, след което гответе още 5 минути.
Разпределете манджичката в стерилизирани буркани и затворете плътно със стерилизираните капаци.
Обърнете бурканите наобратно, покрийте с кърпа и оставете така, докато напълно изстинат.
След това прехвърлете в килера/мазето и съхранявайте там.
Приятен апетит!