1 средна глава карфиол
1 малка глава броколи
За заливката:
240 мл прясно мляко
230 мл гъсто кисело мляко
100 мл зехтин или олио
3 яйца
3 с.л. брашно
1 с.л. нарязан магданоз
1 бакпулвер
100 гр. сирене / топено сирене / кашкавал
сол и черен пипер
Разделете карфиола и броколите на цветчета.
Измийте ги добре или накиснете в малко вода с няколко капки оцет. Отцедете добре зеленчуците и ги сварете на пара. Не ги преварявайте - при по-малки розички са достатъчни само десет минути. Проверете с вилица или с върха на остър нож. Оставете сварените зеленчуци да изстинат леко.
Пригответе соса:
В купа смесете киселото мляко, яйцата, брашното, бакпулвера, прясното мляко, ситно нарязания магданоз, сол и черен пипер на вкус, и мазнината. Разбийте всичко с телена бъркалка, докато се получи гладка смес.
Загрейте фурната до 200 ° С
Залейте леко охладените зеленчуци с 2/3 от соса и разбъркайте много добре. Излейте сместа в намаслена тава. Отгоре залейте с останалата част от соса. Пъхнете в загрятата фурна и печете, докато се получи приятен цвят на повърхността. Извадете от фурната, поръсете с настърган кашкавал, върнете да се запече още десет минути, докато сиренето/кашкавалът се разтопи и стане хрупкаво-червеникав.
Оставете мусаката да се охлади леко за около 15 мин., преди да нарежете.