Винаги свързвам златната есен с тиквите - ярко оранжево, ароматно, вкусно. Този здравословен продукт е божество за всяка домакиня. За уютни събирания с чай до камината пригответе най-нежния тиквен кекс. И всичко е толкова вкусно, сочно, ярко.
Имам много рецепти с тикви в готварската книга, но има и специална, която ще ви споделим. Който опита този кекс - казва, че никога не е ял толкова вкусна храна. Нещо повече, дори тези, които не харесват особено тиквата.
Тиквен кекс
Днес ще ви кажем как да си направите есенен кекс . Нежен аромат, магически ярък цвят ...
СЪСТАВ НА ТЕСТО
3,5 чаши брашно
1 ч.л. сол
3 ч.л. бакпулвер
500 г тиква
4 яйца
3 супени лъжици захар
1 ч.л. канела
0,5 ч.л. карамфил
0,5 ч.л. смлян индийски орех
0,5 ч.л. люта подправка
1 супена лъжица растително масло
СЪСТАВ НА ГЛАЗУРАТА
1 супена лъжица пудра захар
1-2 с.л. л. мляко
ПОДГОТОВКА
Първо трябва да приготвите тиквено пюре . Измийте тиквата, обелете и нарежете на малки кубчета. Сложете тиквените филийки върху хартия за печене, покрита с пергаментова хартия и печете във фурната за 25 минути до омекване.
Направете изпечената тиква с пасатор до състояние на пюре.
Пресейте всички сухи съставки в отделен съд: брашно, сол, бакпулвер и подправки.
В друга дълбока купа смесете яйцата със захарта. След това добавете растително масло и тиквено пюре. Разбъркайте добре.
След това внимателно и постепенно добавете сухата смес. Омесете тестото.
Намажете тавата за кекс с малко парче масло и поръсете с щипка брашно. Разпределете тестото равномерно върху формата. Моля, обърнете внимание, че излиза много тесто, така че формата е необходимо да е голяма. Или можете да разделите тестото на две части, да поставите на малки форми и да печете едновременно във фурната.
Печете кексчетата във фурна, предварително загрята до 180 градуса, за 60–75 минути до готовност.
За приготвянето на глазурата смесете пудра захар с мляко, разбъркайте добре. Залейте готовия кекс с глазура.
Приятен апетит!