Първо се приготвя тестото:
В купа сложете маслото, захарта, яйцата, жълтъка и с миксер (с бъркалките за тесто) разбийте до равна и кремообразна смес. След това добавете и останалите съставки - кората и сока от лимон, бакпулвера, брашното и продължите с биенето, докато се получи гладко тесто.
Прехвърлете тестото върху набрашнен плот, премесете и го съберете на топка. Увийте я в прозрачно фолио и оставете в хладилник да се охлади поне за 1 час, а най-добре - и повече. Когато времето е горещо, тестото се нуждае от повече време на студено.
Докато тестото изстива, пригответе плънката-мармалад от кайсии.
Нарежете ситно кайсиите и със захарта ги сложете да се варят около 10-на минути, докато водата, която пуснат, се изпари. При това разбърквайте непрекъснато и едновременно с това мачкайте кайсиите, за да се получи смес, подобна на мармалад с малки парченца.
Оставете да изстине.
Извадете тестото от хладилника и около 1/4 оставете за украса на сладкиша, а от другата част разточете кора малко по-голяма от тавата, в която ще печете сладкиша.
Поставете тестото в тавата, подравнете го по стените. Набодете дъното с вилица.
Отгоре изсипете плънката от кайсии и я заравнете, а върху нея с останалата част от тестото напрвете ленти или друга декорация с формички.
Сложете сладкиша да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30-35 минути.
Изпечения тарт оставете да изстине и след това поднесете с топка сладолед.
Златен сладкиш с кайсии - лесен, вкусен, ароматен
31 Юли 2015
15995
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари