Намерих тази рецепта в старата готварска книга на баба ми, опитах я и веднага ме спечели. Баницата е страхотна и студена. Интересното тук е, че в плънката се слага малко царевично брашно, което придава на готовата баница златен цвят и необичайно наситен вкус.
Златна баница със сирене
Необходими продукти:
- 500 г кори за баница
- 3 яйца
- 1 чаша кисело мляко
- 1 чаша царевично брашно
- 1 чаша олио
- 1 бакпулвер
- 400 г сирене (прясно сирене, фета или по желание)
- сол и сусам на вкус
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата, добавете киселото мляко и царевичното брашно. Добавете сол, олио и бакпулвер.
Смесете добре продуктите – това е плънката, след което отделете четири кори.
Първата кора намажете с олио (може и разтопено масло), а останалите три намажете с плънка и ги наредете една върху друга.
Намажете четвъртата кора с плънката и сложете натрошено сирене, което предварително сте посолили на вкус.
Навийте на руло и повторете процедурата до изчерпване на материала.
Рулцата се нареждат в намаслена тава, нарязват се на кубчета, намазват се с олио и се поръсват със сусам.
Баницата се пече в предварително загрята на 180-200 градуса фурна до приятно зачервяване.
Да ви е сладко!