Златна Великденска погача - велика рецепта за велик празник!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Златна Великденска погача - велика рецепта за велик празник!
Златна Великденска погача - велика рецепта за велик празник!
6476
Златна Великденска погача - велика рецепта за велик празник!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Обреден хляб , който е мек като памук, сладък за душата, една от най-вкусните рецепти, които сме опитвали!  Великденската погача е много красива, но едновременно пухкава и вкусна - идеална за голям семеен празник.

Ако планирате да поднесете на семейството си погача за наближаващия Великден, непременно си запишете рецептата:

златна погача Великден

Златна Великденска погача

Продукти: 

300 мл хладко мляко

1 супена лъжица захар

10 г суха мая или 30 г прясна мая

4 супени лъжици олио

1 супена лъжица оцет

1 цяло яйце

2 белтъка

3 супени лъжици кисело мляко или заквасена сметана

1000 гр. за намазване

700 г брашно

сусам

погача със семена

Приготвяне: 

Сложете хладкото мляко, маята и захарта в по-дълбок съд. Разбъркайте малко и изчакайте 1-2 минути, за да набъбне маята. След това добавете олиото, 2 супени лъжици брашно, кисело мляко или заквасена сметана и 1 супена лъжица оцет.

След това постепенно добавете останалото брашно, 1 чаена лъжичка сол и 1 цяло яйце и 2 белтъка, а жълтъците запазете за намазване. Цялата смес се разбърква с дървена лъжица и постепенно се добавя брашното, за да се поеме добре от тестото.

След като тестото е замесено, трябва да го оставите да втаса само веднъж. 

Когато тестото е готово, поставете го обратно на работната повърхност и няма нужда да го месите, просто го нарежете на 6 равни части и 1 по-малка за украса. 

тесто погача

Първо разточете 6-те части на тънък кръг. Намажете всяка с разтопено масло и наредете една върху друга. След това с нож оформете разрези върху горната кора - разделете я на осминки, но без да прерязвате, а само маркирайте за по-нататъшна работа.

погача оформяне

След това в средата на всяка осмина направете две линии, зигзагообразни, които прережете до последния, най-долен слой тесто (като звезда с 8 лъча - виж картинката).

Спомняте ли си линиите, които маркирахте преди това? Сега ги прережете докрай, без да пресичате линията на "звездата" в центъра.

рязане погача

След това вземете широкия край на всяка осмина и внимателно го завийте навътре. 

прегъване тесто

С нож направете разрези в звездата, така че да се получи цвете с 8 венчелистчета - ето така:

погача оформяне

великденска погача оформяне

С нож направете дълъг разрез в средата на всяко "венчелистче", след което хванете свободния му край и го прекарайте през отвора навътре:

погача звезда

засукана погача
Резултатът трябва да изглежда така - като цвете:

погача цвете

Ред е на последното парче тесто. Разточете го на тънък правоъгълник, от който изрежете две ивици. Поставете ги една върху друга и навийте на руло - като роза. Нея поставете в средата на погачата:

погача като цвете

Останалото тесто намажете с масло, навийте на руло, след което нарежете на по-малки части, с които ще запълните празнините на погачата:

рязане тесто

цветна погача Великден

Сега прехвърлете внимателно погачата в тавата, заедно с хартията за печене.

Оставете я да втаса повторно и намажете с жълтък.

великденска погача

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-45 минути. 

погача Великден

По желание поръсете със сусам или други семена. 

Да ви е сладко!

погача душичка

 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft