Обреден хляб , който е мек като памук, сладък за душата, една от най-вкусните рецепти, които сме опитвали! Великденската погача е много красива, но едновременно пухкава и вкусна - идеална за голям семеен празник.
Ако планирате да поднесете на семейството си погача за наближаващия Великден, непременно си запишете рецептата:
Златна Великденска погача
Продукти:
300 мл хладко мляко
1 супена лъжица захар
10 г суха мая или 30 г прясна мая
4 супени лъжици олио
1 супена лъжица оцет
1 цяло яйце
2 белтъка
3 супени лъжици кисело мляко или заквасена сметана
1000 гр. за намазване
700 г брашно
сусам
Приготвяне:
Сложете хладкото мляко, маята и захарта в по-дълбок съд. Разбъркайте малко и изчакайте 1-2 минути, за да набъбне маята. След това добавете олиото, 2 супени лъжици брашно, кисело мляко или заквасена сметана и 1 супена лъжица оцет.
След това постепенно добавете останалото брашно, 1 чаена лъжичка сол и 1 цяло яйце и 2 белтъка, а жълтъците запазете за намазване. Цялата смес се разбърква с дървена лъжица и постепенно се добавя брашното, за да се поеме добре от тестото.
След като тестото е замесено, трябва да го оставите да втаса само веднъж.
Когато тестото е готово, поставете го обратно на работната повърхност и няма нужда да го месите, просто го нарежете на 6 равни части и 1 по-малка за украса.
Първо разточете 6-те части на тънък кръг. Намажете всяка с разтопено масло и наредете една върху друга. След това с нож оформете разрези върху горната кора - разделете я на осминки, но без да прерязвате, а само маркирайте за по-нататъшна работа.
След това в средата на всяка осмина направете две линии, зигзагообразни, които прережете до последния, най-долен слой тесто (като звезда с 8 лъча - виж картинката).
След това вземете широкия край на всяка осмина и внимателно го завийте навътре.
С нож направете разрези в звездата, така че да се получи цвете с 8 венчелистчета - ето така:
С нож направете дълъг разрез в средата на всяко "венчелистче", след което хванете свободния му край и го прекарайте през отвора навътре:
Резултатът трябва да изглежда така - като цвете:
Ред е на последното парче тесто. Разточете го на тънък правоъгълник, от който изрежете две ивици. Поставете ги една върху друга и навийте на руло - като роза. Нея поставете в средата на погачата:
Останалото тесто намажете с масло, навийте на руло, след което нарежете на по-малки части, с които ще запълните празнините на погачата:
Сега прехвърлете внимателно погачата в тавата, заедно с хартията за печене.
Оставете я да втаса повторно и намажете с жълтък.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-45 минути.
По желание поръсете със сусам или други семена.
Да ви е сладко!