Кремпитата е любимият сладкиш на всички любители на кремообразните десерти с вкус на ванилия. В интернет можете да прочетете безброй рецепти за приготвяне на този сладкиш, в най-различни варианти.
Днес обаче ви предлагаме нещо старо и златно - рецепта за кремпита от 1946 година , в която материалът не се пести, а вкусът е ненадминат! Ако вече сме ви заинтригували, ето продуктите за Автентична кремпита от 1946 :
Автентична кремпита от 1946 г.
Продукти:
14 жълтъка
200 г захар
2,2 л прясно мляко
40 г желатин
3 пакетчета ванилия
400 г сметана на прах
500 г замразено бутер тесто
Начин на приготвяне:
Естествено, нашите майки и баби са си приготвяли бутер тестото сами - ние обаче ще ви спестим тази продължителна процедура и ще използваме в рецептата готово замразено бутер тесто.
Бутер тестото се размразява и се разделя на две кори, които се изрязват според формата (30х40 см или подобна) и се изпичат до зачервяване.
Горната кора трябва да се държи извън хладилника до сервиране, иначе няма да стане хрупкава, а "твърда".
За крема се смесват 14 жълтъка, 200 г захар, 1 литър мляко, три пакетчета ванилова захар и 40 г желатин и се разбъркват с бъркалка.
Варете крема на водна баня до сгъстяване - около половин час. Внимавайте да не преварите сместа, иначе ще стане на зърна.
Докато свареният крем се охлажда, разбийте сметаната на прах с 1,2 л прясно мляко.Смесете охладения крем и сметаната, разбъркайте докато се смесят и изсипете крема във формата върху изпечената кора.
Отгоре разделете с нож кремпитата на 24 парчета (три по ширина и осем по дължина) и сервирайте с изрязаните "капачета" от другата неохладена кора.
Преди сервиране поръсете отгоре с пудра захар.