Проучване на " Активни потребители " установи наличие на наркотично вещество в лютеница , продавана масово на българския пазар, съобщава Офнюз.бг.
Веществото е олеамид - токсично е и се влага в пластмаси и смазки. Страничните му действия са две: като приспивателно и като наркотик, който въздейства на същите рецептори, на които въздейства марихуаната, обясни д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните, който е провеждал тестовете.
От "Активни потребители" нямат право да посочат търговското име на лютеницата нито производителят, но увериха, че са подали сигнал в Софийска районна прокуратура и в Българската агенция по безопасност на храните още по Рождество.
"Търсехме оцветители. Попаднахме на неизвестно вещество. След два-три месеца из лаборатории в Европа се установи какво е то - индустриалният химикал олеамид", разказа д-р Иванов.
Той само може да предполага как веществото е попаднало в лютеницата, но е категоричен, че не е мигрирала от пластмаса, защото количеството е по-голямо.
В лабораторните изследвания, започнали през лятото, са включени 12 марки лютеница. Освен индустриалните има и домашно произведени - от различни райони на страната. Разликата между първите и вторите е драстична в полза на домашното производство.
Разликата между написаното на етикета и реалното съдържание е чувствителна. Открихме огромно количество въглехидрати в индустриално произведените лютеници, посочи д-р Иванов. При тях средният процент е 18%, а при домашните - 12%.
Причината за повечето въглехидрати е добавянето на нишесте и захар.
"В половинлитров буркан се слагат по 6-7 лъжички захар - това е скандално много", възмущава се Иванов.
Причината за безконтролното добавяне на захар е една - захарта пристрастява. И затова тя се слага в големи количества, особено в детските храни.
Мислите, че детските храни са за деца? Нищо подобно. Пълни са със захар, за да се пристрастят децата. Родителите купуват продукт и мислят, че това са зеленчуци. После се чудим защо децата са с наднормено тегло и диабет, казва Иванов.
Нишестето пък се добавя за по-добра консистенция. Само 3 марки са се съобразили със стандарта - до 2.5%. Процентът е над 5%, казва Иванов.
В изследването не са били включени био лютеници. Искахме да изследваме масовите, обясни експертът.
Изследването с марките и конкретните показателите на всяка лютеница ще бъде публикувано утре.