Всеки от нас приготвя бульона малко по-различно. Тайната на неговия вкус е правилният подбор на съставките. Ако добавите една ябълка към бульона , можете значително да подобрите вкуса му. Ще ви кажем защо трябва да го опитате. Бульонът с добър вкус е мечтата на много начинаещи и опитни готвачи.
Ако добавите някои необичайни на пръв поглед съставки към бульона, можете значително да подобрите вкуса му.
Една такава съставка е популярен плод, а именно ябълка.
Спомням си, че моята прабаба слагаше ябълка в супата и бульонът, който правеше, беше просто фантастичен на вкус.
Ако добавите малка ябълка към супата или бульона, ще добавите приятна сладост към ястието, което приготвяте.
Този обикновен плод наистина ще подобри вкуса на пилешкия бульон.
Ябълката върви добре не само с пиле, но и с гъска или патица.
Придава им леко сладък послевкус.
Поставете ябълката в бульона заедно с други зеленчуци: тогава ябълката ще има време да омекне и да освободи най-добрите си съставки.
Просто трябва да измиете ябълката и да я сложите в бульона.
Ако не белите ябълката, можете да сте сигурни, че няма да се разпадне при готвене.
Какво друго се препоръчва да добавите към бульона?
Ако към ябълката добавите и парче джинджифил, бульонът ще стане малко по-пикантен.
Можете също така да опитате друга необичайна съставка.
Готвачите препоръчват да добавите яйчен белтък към пилешкия бульон.
Първо изсипете белтъка във врящия бульон.
След няколко минути прецедете бульона през цедка, за да съберете белтъците отгоре. Бульонът ще остане бистър на дъното.
Белтъкът също така ще "обере" излишните мазнини.
Яйчният белтък също може да повлияе положително на солеността на бульона.
Белтъкът свързва солта, така че можете да го използвате дори ако случайно пресолите бульона.
Това ще помогне за запазване на вкуса на бульона.
Как се приготвя бистър бульон?
На първо място, месото трябва да се готви на два етапа. Месото първо се залива със студена вода и се вари 20 минути.
След това време изхвърлете водата, изплакнете месото и го залейте отново с чиста вода.
Също така помнете дългия и бавен метод на готвене. Бульонът не трябва да шупне много, в противен случай ще стане мътен.
Тенджерата не трябва да се затваря с капак и огънят трябва да е слаб.
Препоръчително е също да добавите обеления лук в началото към бульона. Това ще придаде на бульона приятен аромат и красив жълт цвят. Това също ще помогне бульонът да остане бистър.
Още съвети
Винаги пълнете тенджерата със студена вода и след това добавете месото (без значение какъв вид месо използвате).
Важно е да запомните, че подправките трябва да се добавят заедно с месото - цял черен пипер (или бахар) и дафинов лист.
Нашите баби са добавяли в бульона и девесил, който му придава неповторим вкус.
Лесно можете да замените предлаганите в магазините подправки за супа с лечебна куркума.
Това обаче далеч не е всичко!
Съветът на баба: „Бульонът няма да стане мътен, ако не го разбъркваме докато готвим.“ Ако водата изглежда мътна, оставете бульона настрана, охладете и разбъркайте с разбити два белтъка.
Със сигурност няма да пресолите бульона, ако добавите сол непосредствено преди края на готвенето.
Това е така, защото солта се изпарява по време на готвене и това ни принуждава да добавяме още и още сол.
Ако бульонът ви се струва много солен, добавете вода в тенджерата и оставете да поври още малко.
Ако нашите баби са пресолявали бульона, са слагали в него цял картоф, който са надупчвали с вилица. Така приготвеният картоф поемал излишната сол.
Ако по време на готвене бульонът стане мътен, той може да се избистри по няколко начина.
Понякога е достатъчно да добавите малко студена вода към бульона и да го варите бавно.
Иначе ще ви помогне споменатият по-горе леко разбит белтък, който трябва да изсипете в бульона.
След пет минути прецедете през марля или през едра цедка.
Яйчените черупки, които добавяте към бульона и прецеждате преди сервиране, също могат да помогнат.
Картофите са малко чудо, те почистват бульона не само от соленост, но и от мътност.
Просто добавете 2-3 картофа в тенджерата.
Не забравяйте! НИКОГА не изхвърляйте корите на кореноплодните зеленчуци.
Малко преди края на варенето ги завържете с конец и ги сложете в тенджерата. Накрая просто извадете и изхвърлете в биологичните отпадъци.
Ако искате бульонът да има вкус на изискан ресторант, сварете го от печени кости.
Поставете костите в тавата за печене, добавете лук и чесън.
Полейте със зехтин, добавете малко сол и черен пипер. Пече се на 180 градуса около 30 минути. Сложете всичко в голяма тенджера. Покрийте със студена вода и оставете да заври.
Избягвайте изкуствени аромати и подправки за супи или купени от магазина бульони. Това е напълно излишно и може да развали вкуса на бульона. Месо, зеленчуци, подправки и търпение трябва да гарантират наистина страхотен резултат.
Можете също така да прецедите бульона два пъти. Първо през едро сито, а след това през по-ситно или тензух.
Можете да използвате различни зеленчуци, за да приготвите бульона. Например зеле, магданоз, корени от целина и т. н.
Много вкусен!