Знаете ли какво е попарник? Така наричат тутманика в някои краища на България - изглежда умопомрачително, а вкусът му е жесток!
Маята се разтваря в хладка вода, след което се добавят малко захар и брашно. Получената каша се оставя да втаса. Брашното се пресява, добавя се сол и се оформя кладенче в средата. В него се изсипват шупналата мая, киселото мляко и 1 яйце. Постепенно се замесва меко тесто и се разделя на 3 части. Тестото се оставя да втаса, така че да удвои обема си (около 1 час). Сиренето се надробява и се смесва с останалите 2 яйца - предварително разбити. Маслото се разтопява и се смесва с олиото. От всяка част от тестото се разточва дебела кора. Първата кора се маже обилно с мазнина и се пръска със сместа от яйца и сирене, след което отгоре се поставя втората кора, маже се с мазнина и се поръсва с плънката. Покрива с третата кора и всичко се навива на руло, което се нарязва на 8 парчета. Парчетата се нареждат в тава, едно до друго (с малко разстояние между тях), покриват се с кърпа и отново се оставят да втасат (отново да удвоят обема си). Попарникът се намазва хубаво с разбито с малко вода яйце и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30-35 минути.