Шведската бадемова торта на Ikea може да се нарече, ако не легендарна, то известна. Мнозина отиват в този магазин, точно за бадемовага торта. Междувременно можете да я направите сами, у дома.
И ще се получи още по-вкусно, защото и вие сами ще подберете съставките, което означава, че можете да изключите и замените всичко, което не е много полезно!
Ще имате нужда:
бадемови люспи за декорация
За тортата:
- белтъци - 4 бр .;
- белени бадеми - 100 г;
- пържени семена - 40 г;
- захар - 100 г;
- сол
За крема:
- жълтъци - 4 бр .;
- захар - 100 г;
- сол;
- ванилия или ванилова захар;
- сметана - 100 мл;
- масло - 150 г
Да започнем с крема. Вземаме яйца със стайна температура и отделяме белтъците от жълтъците. Оставяме засега белтъците настрана и добавяме щипка сол и екстракт от ванилия към жълтъците, разбъркваме всичко добре. След това изсипете сметаната в тенджера и добавете захар към нея. Слагаме тенджерата на котлона на слаб огън и при непрекъснато разбъркване изчакваме, докато захарта се разтвори напълно. В същото време сметаната не трябва да кипи.
Връщайки се към жълтъците: изсипете гореща сметана със захар на малки порции, като непрекъснато бъркате активно жълтъците с бъркалка, за да не се сварят. След това изсипете всичко обратно в тенджерата и го сложете на котлона на слаб огън. Разбъркваме непрекъснато, изчакваме, докато бъдещият крем се сгъсти. Извадете от котлона, изсипете в подходящ съд, покрийте със стреч фолио "в контакт", така че да не се образува коричка върху крема, и оставете да се охлади.
Междувременно нека приготвим блатовете. Смелете бадемите, семената и захарта с помощта на блендер. След това добавете щипка сол към белтъците, останали на първия етап и ги разбийте, докато станат пухкави. След като постепенно добавяте захар, разбийте белтъците до плътни върхове.
След това постепенно добавете смлени ядки към белтъците, смесете ги помежду си с чисти кръгови движения. Разделете полученото тесто на 2 части и го подредете на чист, равномерен слой във форми. Слагаме латовете да се пекат във фурна, загрята до 180 градуса за 20-25 минути. Когато придобият златист цвят, изваждаме сладкишите от фурната и формите и ги оставяме да се охладят напълно.
Докато се охлаждат, връщаме се към крема. Разбийте омекналото масло до пухкавост, след което постепенно добавете охладения крем към него. Смесете ги при минималната скорост на миксера. Ако кремът е твърде мек и течен, можете да го приберете за известно време в хладилника.
Запържете бадемовите люспи в сух тиган до златисто кафяво. Всичко е готово, най-накрая можете да съберете тортата! Тортата трябва да се охлади добре преди сервиране, така че си струва да я поставите в хладилника за няколко часа.
И по-долу можете да гледате подробна видео рецепта за бадемова торта от Ikea.