Сигурно ще си кажете - какво пък толкова може да има в една рецепта за кекс ? Оказва се, обаче, че много домакини не могат да уцелят точните пропорции за кексовото тесто и в резултат сладкишът се получава или глетав в средата, или пък твърд като камък. Пропорциите са нещо много важно, затова днес сме ви приготвили идеалната рецепта за класически мраморен кекс - изпича се добре, вкусен и ароматен е.
Класически мраморен кекс
Продукти:
4 яйца
1 чаша захар
1 чаша кисело мляко
1/2 чаша олио
50 гр.стафиди и сушена портокалова кора
настърганата кора на 1 лимон
1/2 пак.бакпулвер
2 чаши брашно
1,5 с.л.какао
Приготвяне:
Чашата е 200 мл, а диаметърът на формата - 21 см.
Разбийте яйцата добре с миксер, добавете захарта и разбийте отново.
Разбъркайте бавно и старателно.
Ако искате да направите мраморна шарка, отделете по-малко от половината от сместа, добавете към нея какаото и разбъркайте до хомогенност.
Излейте кексовата смес в добре намазана форма, като редувате жълтата и кафявата смес. Изпечете кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса, изчакайте да се охлади, обърнете върху плато и поръсете с пудра захар или залейте с глазура.