Задължително на масата присъства домашно приготвена питка, в която се поставят паричка за благоденствие, клонче от дрян за здраве, бобено зърно за плодородие. По традиция се разчупва от главата на семейството.
Бъдник
• 1 кг бяло брашно
• 500 мл хладка вода
• около 30 г прясна мая
• 15-20 г сол
• олио
Начин на приготвяне
Маята се размива с малко вода. В пресятото заедно със солта брашно се прави кладенче. Сипва се по малко от маята и с вода замесва тесто, докато стане средно меко и гладко, не много твърдо. За да се направи обредната украса върху хляба, се отделя малко от тестото. Леко се навлажнява и от него се правят фитили за украсата. С тестени фитили се оформят 4 кръга, които символизират кръста на Христос. Единият изобразява обора с кравите, другите - птичарника, кошарата с овце и къщата. Задължително до тях се слага малко парче тесто - кучето, което пази всичко. Намазва се тава с малко олио и се слага тестото. Покрива се с кърпа, за да не хване коричка. След като втаса, се слага да се пече на 180-200 С във фурната за 25-30 минути. Изважда се и се маже с мокри ръце. Веднага се увива с кърпа, за да омекне.
Орехи и чесън
Необходими продукти
• 2 глави чесън
• 2 ч.ч. (400 г) орехови ядки
• 1/2 ч.ч. (100 мл) растително масло
• 1 с.л. лимонов сок
• 1 ч.л. (5 г) сол
Начин на приготвяне
Чесънът, след като се обели и почисти от люспите, се поставя в дървено хаванче заедно със солта и се счуква. Прибавят се и се счукват ореховите ядки. Налива се растителното масло. Сместа се разбива добре и се овкусява с лимоновия сок.
Стар фасул
Необходими продукти
• 300 г боб
• 1/2 ч.ч. (100 мл) олио
• 3-4 глави лук
• 2-3 бр. домати
• 1 ч.л. (5 г) червен пипер
• магданоз
• джоджен
• 5-6 бр. люти чушлета
Начин на приготвяне
Фасулът се почиства, измива и се залива със студена вода. Вари се на умерен огън. Лукът, нарязан на ситно, се задушава в мазнината до омекване, прибавят се червеният пипер и доматите. Задушава се леко. Свареният фасул се прецежда. Разпределя се в гювечета. Отгоре се разпредля запръжката. Върху нея се поставя по едно резенче домат и по желание - лютиво чушле. Посолява се, поръсва се с магданоз и джоджен и се слагат по 3-4 с.л. от водата, в която е врял фасулът. Гювечетата се запичат на фурна и се поднасят топли.
Сарми с кисело зеле и ориз
Необходими продукти
• 1 бр. кисела зелка
• 2 глави лук
• 1/2 ч.ч. (100 мл) олио
• 200 г ориз
• сол
• черен пипер
• чубрица
Начин на приготвяне
Разрязват се листата на зелката, като се отсранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязания лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е много кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.
Ошав
Необходими продукти
• 500 г сушени плодове (сливи, ябълки, кайсии, череши)
• 100 г мед или 100 г захар
Начин на приготвяне
Сушените плодове се измиват добре и се накисват в студена вода за около 12 часа, след което плодовете се изваждат, а течността, в която са киснали, се прецежда през гъсто сито и с нея отново се заливат плодовете и се варят до омекването им, като тогава към ошава се прибавят медът или захарта. Компотът се оставя в тенджерата, докато изстине, след което се слага в дълбок стъклен или порцеланов съд.
Вит тиквеник
Необходими продукти
• 800 г брашно
• 1 ч.л. сол
За плънката:
• 1 кг тиква
• 300 г захар
• 1 ч.ч. орехови ядки
• 150 мл олио
• канела
Начин на приготвяне
Тиквата се настъргва на едро ренде и се разбърква със захарта, счуканите орехи и канелата. От брашното, солта и 400 мл хладка вода се омесва средно меко тесто. Оставя се 30 минути да почива на хладно и след това се разделя на топчета, колкото голямо яйце. Всяко топче се разточва на тънка кора. Кората се намазва добре с олио и се наръсва с плънката. Навива се на руло. Рулата и се нареждат в тавата във вид на охлюв. Пече се до зачервяване.
Пълнени чушки с боб
Необходими продукти
• 500 г боб
• около 12 бр. сухи чушки
• 2 глави лук
• 1 стрък праз
• олио
• джоджен
• чубрица
• дафинов лист
• сол
• червен пипер
Начин на приготвяне
Бобът се накисва една нощ предварително. Сварява се и се отцежда от водата и се намачква. Лука и праза се нарязват на ситно и се задушават с олио. Добавя се намачкания боб, подправките (джоджен, чубрица, дафинов лист, сол и черен пипер). В тенджера се загрява вода и в нея се попарват чушките за 2-3 минути. Изваждат се и се отцеждат. Пълнят се с бобената смес, но без дафиновия лист. Чушките се подреждат в тавичка, заливат се с водата от боба и се пекат в умерено загрята фурна.