Този огретен от шунка и карфиол се прави почти аламинут, супер става
Предлагаме ви рецептата за огретен от шунка и карфиол. Топи се в устата, а се прави повече от скоростно. Ако знаехте каква вкусотия е, още сега щяхте да запретнете ръкави над печката.
Лесно, бързо, топящо се – това е този огретен от шунка и карфиол
Трябва ни една глава карфиол, една глава лук, половин пакетче краве масло, 250 грама шунка, една чаша прясно мляко, два жълтъка, четири лъжици галета, четири лъжици настърган кашкавал, оцет, брашно, сол на вкус.
Първо е необходимо да си сварим карфиола за 15-ина минутки в подсолена и подкиселена с лъжичка оцет вода.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от маслото. А после го добавяме към карфиола, заедно с нарязаната вече на кубчета шунка.
Сместа я подставяме в съд от огнеупорно стъкло. Взимаме една лъжица брашно и го размиваме в млякото, а после го смесваме с разбитите жълтъци и щирка сол. Варим на тих огън като не спираме да бъркаме – около три минутки.
След това сосът се излива върху карфиола и шунката, а повърхността я заглаждаме добре. Поръсваме с галетата и нареждаме отгоре парченца от маслото.
Пъхаме ястието във фурната, където то трябва да се пече за около 25 минутки, на температура от 200 градуса. Изчакваме докато се зачерви и добие апетитен цвят, след това го сваляме от печката и го сервираме.
Невероятна вкусотия става и може да я консумирате, както като основно ястие, така и като мезе. И топло да го ядете, и да е вече изстинало, все е много апетитно.