Само ги вижте! Перфектно изпечени, с хрупкава сусамена коричка - направо ти иде да ги захапеш още от тавата! Това безспорно са идеалните хлебчета , а като прибавим, че са пълни с ароматен пълнеж, нещата стават още по-неустоими.
Като всяка уникална рецепта и тази си има своята "тайна съставка", а именно оцета - именно той прави хлебчетата вкусни и ароматни като от пекарна, че дори и по-добри. Опитайте тази рецепта при първа възможност!
Най-вкусните хлебчета със сусамена коричка
Продукти:
1 кг брашно
40 г прясна мая (1 кубче)
200 мл топло прясно мляко
200 мл топла вода
150 мл олио
2 супени лъжици оцет
1 ½ чаена лъжичка захар
1 ½ чаена лъжичка сол
За плънката:
200 г фино сирене
100 г сирене фета
100 г настърган кашкавал
Посолява се при нужда (ако сиренето не е солено)
За намазване:
500 мл вода
3 супени лъжици мед
300 г сусам +-
Приготвяне:
Натрошете маята, добавете млякото и захарта, разбъркайте. След това добавете олио, вода и четири чаши брашно. Посолете брашното и започнете да месите. Трябва да се получи по-рядко тесто, без бучки, след което продължете да добавяте брашно, докато оформите твърдо тесто.
Оставете да престои около 30 минути, след което го разделете на 16 по-малки части, всяка част омесете, оформете на топка и оставете да починат 5-10 минути, покрити с кърпа.
С пръсти разстелете една топка до размера на чинийка (десертна), в средата се слага по лъжица от плънката, след което тестото се съединява отгоре, за да я затвори, и се затваря с притискане (гледайте видеото).
Потопете всяко продълговато хлебче във вода, смесена с мед, след което оваляйте обилно в сусам и наредете в тава за печене.
С кухненска ножица резнете всяко хлебче в средата, оформете разреза с пръсти, така че да се покаже сиренето.
Пекат се в загрята фурна на 220 градуса, докато се зачервят добре.
Най-вкусните сусамени хлебчета със сирене!
Ето подробната процедура в долното видео: