Първите пресни картофи се появяват през април, но сезонът им е обидно кратък: малки грудки се срещат само до средата на лятото. Затова се опитвам да не пропускам тези няколко месеца на кулинарно блаженство! Обикновено готвя пресните картофи в тиган , без да губя време да ги беля.
Тънката кожа не разваля вкуса на кореновата култура, а дори обратното. В допълнение, тя съдържа много повече витамини и по-малко нишесте от старите грудки. Както и да го погледнеш, аз виждам само позитиви. Остава само да намерите правилната рецепта. А аз имам само едно наум.
Пресни картофки на тиган
Продукти:
1 кг картофи
100 гр. сланина
пресен копър на вкус
сол на вкус
2 скилидки чесън
Приготвяне:
Изплакнете обилно картофите под течаща вода, но не ги белете. Ще бъде достатъчно да ги разтриете с гъба.
Сланината се нарязва на пръчици, а мазнината от нея се разтопява в тиган. Оставете кожичките настрана.
В разтопената мазнина се добавят картофите, похлупват се с капак и се задушават 7 минути. След това отворете капака и запържете грудките до златиста коричка. Това ще отнеме още около 5 минути на висока температура.
Нарежете копъра и чесъна на възможно най-ситно и подправете картофите. Готова!
В никакъв случай не изхвърлям пръжките, получени след сланината! Сервирам ги с картофите. Комбинирам получената гарнитура с месни ястия и риба. Но, честно казано, вкусно е и без тях.
А вие как готвите пресните картофки?