За тестото:
600 гр. пресято бяло брашно
1/2 кубче прясна мая
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжица захар
3 супени лъжици олио
150 мл кисело мляко
топло прясно мляко
150 гр. меко масло (маргарин) за намазване на тестото
1 яйце за намазване на погачата
сусам
За плънката:
5-6 кренвирша
малко горчица
малко шарена сол или чубрица
Вкусна, мека и много красива, тази погача просто ще ви грабне от първото залче!
В съда, в който ще месите, пресейте брашното.
В средата направете кладенче и натрошете вътре маята, добавете 1 чаена лъжичка захар и малко топло мляко, за да разтворите маята.
Изчакайте маята да се активира и добавете останалите съставки по реда на изброяването им. Замесете средно меко тесто с добавяне на още топло мляко.
Щом хубаво измесите тестото, ударете го в плота около 50-тина пъти.
Разделете тестото на 8 части.
От всяка част разточете кора колко плитка чиния. Намажете я с меко масло.
(Общото количество масло/маргарин разделете на 2 части, защото тестото се маже на 2 пъти). Навийте кората на охлювче (вижте допълнителните снимки за по-ясно). Оставете охлювчетата да втасват 15-20 мин.
След това всяко охлювче разточете отново на кора с размера на плитка чиния.
Всяка намажете с масло и ги подредете една върху друга. Последната кора не се маже с нищо. Отново ги оставете да почиват 15-20 мин.
След това разточете от купчината голяма кора, която разделете на 16 части.
Върху всяка част сложете по малко горчица, чубрица и част от кренвирш. Навийте на кифлички.
Получават се 16 кифлички. Разрежете ги наполовина, за да получите 32 кифлички.
Поставете всяка с широкия край към стените на намазнена тава (с диаметър 28 см). Подредете така 3 кръга и 1 парченце трябва да остане в средата.
Оставете погачата да втасва около 45 мин ..
Намажете я с разбито яйце и поръсете със сусам.
Поставете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 мин.
След като е готова, намажете погачата с малко масло.