3 големи глави червено цвекло
2/3 чаша орехи
2 супени лъжици мед
¼ чаша зехтин
¼ чаша балсамов оцет
¼ ч.л. чесън, намачкан
250 грама козе сирене
1 чаша листа рукола
Орехите се захаросват, като се карамелизират леко в меда, в подходящ съд (на бавен огън). Изваждат се внимателно и се оставят настрана да изстинат - най-добре върху хартия за печене или незалепващо фолио.
Цвеклото се почиства и измива добре и, без да се бели, се слага в голям съд в с вряща вода и се вари 45 минути - до час. Трябва да се бели лесно. Готовото цвекло се отцежда, бели се и се реже на филийки.
Приготвя се дресингът: смесват се зехтинът, оцетът, чесънът и много малко мед, докато всичко е много добре смесено.
В плато се подрежда измитата и почистена рукола, отгоре се нарежда свареното цвекло и се залива с дресинга. Украсява се с козето сирене и ореховите ядки.