4 едри пилешки филета
400 г смокини
200 г синьо сирене
1/2 ч.л. сол
щипка сушен тарос
2 с.л. зехтин
100 мл прясно мляко
200 мл готварска сметана
50 мл олио
Филетата се подреждат в тавичка. Поръсват се със сол. Поливат се с 2 с.л. зехтин, 100 мл вода и 100 мл мляко. Оставят се за 3- 4 часа да се мариноват. Смокините се измиват. Ако са по-едри, се срязват на две. Синьото сирене се реже на ситно. Полива се с готварската сметана и се разбърква. Маринованите филенца се поръсват с щипка сушен стрит тарос. Поливат се с 3 с.л. олио и 100 мл вода. Покриват се с алуминиево фолио. Слагат се за печене на умерена фурна. Пекат се така около 30 минути. След това се изваждат. Маха се фолиото и се връщат за допичане още 15 минути. В тиган се слагат 2 с.л. олио, поръсва се щипка сол. Добавят се смокините и сметаната със синьото сирене. Оставя се да се задуши на тих огън 15- 20 минути. В порция се сервира по 1 пилешко филе, гарнирано със смокиново- сметанов сос.