Изключително полезните качества на ядливите кестени!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Лечение с билки
Изключително полезните качества на ядливите кестени!
18529
Източник: desant.net
Снимков материал: pixabay.com
Изключително полезните качества на ядливите кестени!

В течение на векове ядливият кестен, наричан още европейски или благороден, е служил за храна на народите от Азия, Мала Азия, Европа и Северна Америка. Любопитното е, че неговата родина е Балканският полуостров.

А през 50 г. пр. Хр. гърците са го разсадили и в Южна Европа. Знае се, че северноамериканските индианци са се хранили с него още преди откриването на Америка от Колумб. В същото време той е служил като храна и за домашните и дивите животни.
Питомният кестен се отнася към семейство букови и е близък родственик на дъба и бука. Не бива да се бърка с конския кестен, който е от съвсем друг растителен вид и не е ядлив.
Плодовете на културния сорт, които ни изкушават през този сезон, са твърде полезни за нашето здраве. Те съдържат минерални вещества като калий, калций, натрий, фосфор, мед, манган, желязо и др., а също така растителни влакна, захароза и фруктоза, нишесте, витамините А, С, К и от групата В, декстрин, ябълчена и лимонена киселина.
И макар мазнините в него да са малко – само 5 %,  въглехидратите достигат до 62 %. Въпреки голямата си калоричност – около 180 ккал в 100 г (и то в суров вид, а печените са още по-калорични), кестените са важен компонент на вегетарианската диета.
Отвара от плодовете се използва от народната медицина като кръвоспиращо средство при вътрешни кръвоизливи. Затова се смята, че помага на жените при болезнен и обилен менструален цикъл, а също и в периода на климактериума. За тази цел особено подходящ е сокът от кестеновите съцветия, като 30 капки от него се разреждат в 10 мл вода и се приемат два пъти дневно.
Изсушените плодове и листа пък се употребяват за приготвяне на лек за различни заболявания на гърлото. Прилагат се и при дизентерия и възпалителни проблеми в отделителната система.
Иначе кестените може да се консумират и печени, и варени, а от тях се приготвят много вкусни блюда. Трябва да отбележим, че полезните свойства на ядливите кестени не се изгубват дори след кулинарната им обработка.

Не само плодовете, но и листата, цветовете и кората на дървото се използват за лечебни цели.
От кората и семената се приготвят отвари, които помагат при бъбречни и стомашни заболявания. Външно пък се прилагат за лечение на кожни обриви и гнойни рани.
Листата се откъсват преди или по време на цъфтежа, а кората може да се събере от дървета, които са предназначени за отсичане, но само в началото на ветегационния период рано напролет.  

Питомният кестен е и ценна медоносна култура. Медът, получен от нея, е много гъст, има специфичен аромат и леко нагарча, но това лесно се премахва при слабото му нагряване в открит съд. Богат е на цял комплекс витамини. Характерно за кестеновия мед е, че почти не кристализира и може да се съхранява до три години без да се захароса. Той се цени много заради своето силно антимикробно действие и се препоръчва да се употребява при стомашни разстройства и съдови заболявания.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft