Много вкусен Постен кекс с шоколад и Фанта . Веднага забърках втора доза вчера, защото го излапахме още горещ от тавата! Ето какво ви трябва:
Постен кекс с Фанта и шоколад
Продукти:
- 500 г брашно
- 400 мл сок от портокал/фанта/лимонада...
- 300 г захар или на вкус
- 250 мл олио
- фино настъргана портокалова кора
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 2 чаени лъжички бакпулвер
- 2 пакетчета ванилова захар
- 100 г шоколадови парченца
За глазурата:
- 360 мл вода
- 50 г какао на прах
- 130 г захар
- 30 г нишесте
- 10 мл олио
- 1 пакетче ванилова захар
- тава 25х30 см.
Приготвяне:
1.
2. След това добавете захарта, ванилията, бакпулвера и пресятото брашно, след което разбийте добре с тел, за да няма бучки. Накрая добавете шоколадовите трохи/капки и разбъркайте още веднъж.
3. Изсипете сместа в намазнена форма, заравнете и печете 50-60 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
4. За глазурата: в тенджера се наливат вода, какао, захар и нишесте, разбъркват се и се загряват на умерен огън до сгъстяване. Преди края добавете малко олио и ванилия и загладете. Изсипете я върху изпечения и охладен сладкиш.
5. Изравнете повърхността. Охладете кекса поне час в хладилник преди сервиране.