Отхапваш залче и то буквално се разтапя в устата ти! Такива са тези вкусни и пръхкави кифлички с бира - любимата напитка на всеки мъж им придава онзи особен вкус, в който се влюбваш от първата хапка, а освен това прави кифличките нежни и крехки. Непременно ги опитайте - ще останете очаровани! Освен това са идеални за зимния сезон, особено по време на пости, защото не съдържат мляко и животински продукти:
Постни кифлички с бира
Необходими продукти:
500 гр.
200 мл олио
200 мл бира
малко сол
½ бакпулвер
И още:
100 гр. брашно
150 гр. мармалад за пълнежа
За сиропа:
300 г захар
200 мл вода
сок от 1 лимон
За поръсване:
150 г смлени орехи
3 супени лъжици захар
Начин на приготвяне:
Смесете брашното с бакпулвера и ги пресейте в купа. Добавете сол, олио и бира и с миксер, снабден с куки за тесто, разбийте добре тестото (или го омесете на ръка).
Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и омесете добре с ръце, докато стане еластично. Разделете тестото на 4 топки. Получих тесто с общо тегло 900 гр. и го разделих на топки по 225 гр.
Вземете една топка и я разточете на кръг около 25 см и я нарежете на 16 триъгълника. Върху всяко триъгълниче се слага по една малка лъжичка мармалад и се навива на руло.
Намажете тавата от фурната с маргарин и наредете кифличките плътно на 7 реда по 9 парчета и поставете още едно където намерите място. Повторете процедурата и с останалите 3 топки тесто. Това количество прави 64 кифлички.
Печете ги в предварително загрята фурна на 170 градуса (фурна с вентилатор – включен долен нагревател и вентилатор) и ги печете 20 минути, като от време на време обръщате тавата.
Докато се пекат кифличките, се приготвя сироп от захарта, водата и лимоновия сок, който се вари на средна температура около 20 минути при често бъркане.
Извадете тавата с изпечените кифлички от фурната и ги залейте с приготвения сироп, така че да се покрият добре.
След 10 минути обърнете рулцата, за да може и горната страна да поеме сиропа . Оставете ги да престоят така около 20 минути.
Смесете смлените орехи с кристалната захар и от сместа сложете 2-3 с.л. в чиния. Наклонете тавата на една страна, за да излеете сиропа в подходящ съд, след което потопете всяка кифличка в сиропа от всички страни. Когато е добре напоена, оваляйте я в сместа от смлените орехи и кристалната захар. Подредете ги в поднос за сервиране.