Учени от Съединените щати откриха хранителен продукт, който може значително да повлияе на процеса на стареене на организма.
Тази храна помага против стареене поради съдържанието на редица антиоксиданти.
Материалът, публикуван в Medical News Today, разказва за полезните свойства на този продукт.
Специалисти от Научния център на Университета на Пенсилвания изучават съдържанието на няколко антиоксиданти в Boletus edulis (манатарки), които са от съществено значение за поддържане на тонуса и регенерацията.
Благодарение на ерготионеин и глутатион, всяко ястие може буквално да забави ефекта на времето върху човек. Важен фактор е, че тези елементи не могат сами да се произвеждат в тялото.
Гъбите, в допълнение към горните вещества, които забавят стареенето, съдържат селен, полезен за имунната система, и витамин D, който подобрява кожата и инхибира окислителните процеси на клетъчно ниво.
Тези аминокиселини се съдържат в зеленчуци и плодове, но в Boletus edulis тяхното съдържание надвишава 10 пъти всеки друг продукт.