Източници на витамин В12 за вегетарианци и невегетарианци-Препоръчителната дневна доза

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Източници на витамин В12 за вегетарианци и невегетарианци-Препоръчителната дневна доза
9004
Снимков материал: pixabay.com
Източници на витамин В12 за вегетарианци и невегетарианци-Препоръчителната дневна доза

Витамин В12 съдържа необходимите за тялото кобалт и цианогрупи.

Основната му полза е неговата кръвотворна функция. Също така кобаламинът е нужен при образуването на нервните влакна.

Витамин В12 има значителен ефект върху метаболизма и движението на липидите и въглехидратите в тялото.

С какво е полезен витамин В12 ?

Основната цел на витамин В12 е нормализиране на образуването на кръвните телца. В допълнение, той има благоприятен ефект върху метаболизма на мазнините в черния дроб, подобрява състоянието на нервната система, метаболитни процеси в организма, намалява холестерола и стимулира растежа. Витамин В12 участва в синтеза на ДНК, аминокиселини, регулира обработката на мазнини и въглехидрати.

В12 стимулира клетъчното делене. От неговото присъствие в организма зависи състоянието на тъканите, които са най-податливи на интензивно деление: имунните клетки, кръвните клетки, кожата, както и клетките, които изграждат червата.

Колко нужен е витамин В12 на организма ?

Препоръчителната дневна доза на витамин В12 за хора над 14 годишна възраст - 2.4 г (2.6 мкг и 2.8 мкг за бременни жени и кърмачки, съответно). За вегетарианците, дозата трябва да бъде значително по-голяма, 6-30 микрограма на ден.

Кои са основните източници на този витамин:

Витамин В12 за не-вегетарианци

1. Морски дарове, миди и стриди. Най-много B12 се съдържа в скалопините - 74.2 мкг в 75 грама. Стридите съдържат 26 мкг витамин В12, а мидите - 18 микрограма.

2. Дроб - говежди, свински и пилешки. 75 гр говежди дроб съдържат 52.9 микрограма витамин В12, свински - 15,9 мкг, пилешки - 12,6 мкг. гр).

3. Риба - скумрия, херинга, риба тон, сардини, пъстърва, сьомга. 75 г скумрия съдържат 14.3 микрограма В12, атлантическата херинга (9.8 мкг), лефер (8.2мкг), сардини в масло (6.7 мкг), пъстървата (5.6 мкг) и сьомгата (2,6- 2.8 мкг).

4. Ракообразни: раци, омари, раци, скариди. 75гр на рачешко месо месо съдържат почти 8,6 мкг от витамин В12, омарът (3 мкг) и скаридите (1.1мкг).

5. Червено месо. 75гр говеждо месо съдържта 2,4-2,7 микрограма витамин В12. Друг добър източник на В12 е агнешкото.

6. Яйца - гъши, патешки, кокоши, пъдпъдъчи. Най-витамин В12 се има в гъшите яйца - 7,3 микрограма в 1 яйце. Едно патешко яйце съдържа 3.8 мкг, пилешкото - 0.6 мг, и пъдпъдъчето - 0.1 мкг витамин В12.

Витамин В12 за вегетарианци

1. Витаминизирано тофу. Въпреки обогатените с витамини храни съдържат B12, имайте предвид, че те също така съдържат и рафинирана захар. 250 мг тофу, съдържт 1,0 мкг В12.

2. Сирена - швейцарски, бри, пармезан, бяло саламурено, гауда, моцарела. Сиренето се прави от мляко и следователно съдържа много витамин В12. 30 г швейцарско сирене съдържа 0,9 микрограма, бри - 0.7 мкг, пармезанът - 0.6 мкг, бялото саламурено - 0,5 мкг, гауда и камембер - 0,4 мкг, моцарела и синьо - 0,3 мкг витамин В12.

3. Мляко - обезмаслено и пълномаслено. И пълномасленото и обезмасленото мляко съдържат много B12. 250 мл мляко си съдържа 1,3 мкг В12.

4. Кисело мляко - един от най-добрите източници на витамин В12. То също така съдържа протеини, калий, калций, витамин В и витамин D. 230 мл кисело мляко съдържа 1.3 микрограма на витамин В12.

5. Трици с високо съдържание на фибри. Веганите трудно намират източници на витамин В12. Един добър вариант са витаминизираните зърнени закуски. Те са с високо съдържание на фибри, есенциални мастни киселини, нишесте, протеини, витамини и микроелементи. 28 грама от тях съдържат 7.9 микрограма на витамин В12.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft