За тестото:
250 гр. брашно
60 гр. захар
1 щипка сол
125 гр. студено масло, нарязано на малки парченца
1 яйце
1/2 ч.л. канела на прах
За плънката:
600 гр. ябълки - обелени и нарязани на тънки филийки
3 големи сливи (по желание)
2-3 супени лъжици галета
1 супена лъжица пудра захар
1/4 чаена лъжичка канела на прах
1 супена лъжица царевично нишесте за овалване на ябълките
Разбийте маслото със захарта. Добавете яйцето и постепенно добавете брашното и канелата. Хубаво разбъркайте тестото и съберете на гладка топка. Отделете 1/3 от тестото, увийте го в прозрачно фолио, изтънете с ръце и го поставете в хладилник за около 30 минути. Останалото тесто също опаковайте във фолио и поставете в хладилник.
През това време обелете ябълките, нарежете ги на филийки и ги поръсете с лимонов сок, за да не потъмнеят. Сливите нарежете на четвъртинки.
Пригответе крема: смесете пудинга на прах със захарта и малко мляко (от тези 550 мл). Останалото мляко сложете да заври на котлона и щом кипне, изсипете вътре сместа с пудинга. Варете при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти. Оставете крема да се охлади.
Извадете голямото тесто от хладилника и го разточете върху набрашнен плот под формата на кръг с диаметър 30 см. Покрийте дъното на тортена форма с пръстен с хартия за печене. Сложете тестото във формата и с пръсти оформете борд по стените на формата.
Поръсете тестото с галетата. Парчетата ябълки оваляйте в нишестето и пудрата захар, и ги подредете върху тестото. Между ябълките по желание разпределете нарязани на парчетата сливи. Отгоре равномерно изсипете охладения крем.
Извадете втората част от тестото от хладилника и го настържете над крема. Отгоре поръсете със счукани орехи.
Сложете сладкиша да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 40-45 минути.
Изпечения сладкиш оставете да се охлади, извадете от формата и го поставете върху чиния. Нарежете на парчета и сервирайте.