1 кг патладжани
600 гр. смляно телешко месо
1 глава лук, ситно нарязан
сол
1 ч.л. прясно смлян черен пипер
½ с.л. магданоз, нарязан
2 с.л. олио за готвене
100 мл вода
2 домата
За заливката:
250 мл кисело мляко
2 яйца
Мусаката произхожда от Близкия изток, а думата moussaka на арабски означава студено, т.е. ястие, което се сервира изстинало. С течение на вековете мусаката се прехвърля и на Балканите, където става любима гозба и претърпява все повече модификации.
Може би най-вкусният вариант на мусаката е този с патладжани и кайма, но може да я приготвите и с тиквички, карфиол, картофи....
Обелете патладжаните и ги нарежете напречно на ленти с около 1 см дебелина. Посолете и ги оставете 20 мин. да се отцедят от горчивия сок. След това изплакнете със студена вода. С кухненска хартия попийте водата, така че парчетата патладжан да останат сухи. Запечатайте патладжаните на скара, като ги намажете с малко олио. Всяко парче се печи 3-5 минути от двете страни.
В голям съд загрейте олиото на средна температура и изпържете вътре лука с малко сол (5-10 мин.), докато лукът стане прозрачен.
Добавете месото и пържете още 10-15 мин., като от време на време разбърквате. Добавете подправките една по една. Накрая прибавете магданоза.
В същото време загрейте фурната на 200 ºC.
В огнеупорен съд на дъното подредете ред патладжани. Върху тях разпределете месото и покрийте с втори ред от патладжани.
Най-отгоре подредете с кръгчета домати. Залейте с олио и топла вода, посолете доматите и печете 50-60 минути.
Периодично заливайте с отделения от печенето сок.
В дълбок съд разбийте леко яйцата и добавете киселото мляко. С тази смес залейте изпечената мусака и я върнете във фурната да се запече още 10 минути.
Мусаката е вкусна и топла и студена.