Ориенталските десерти са безспорен фаворит у нас - помислете само за вкусната и сочна баклава или топящите се в устата толумбички ! Ако сте почитатели на последните, днес ще ви научим как да си ги приготвите лесно у дома, като добавим към обичайната рецепта за толумбички малко грис - така стават по-пръхкави и са в пъти по-вкусни от оригиналните:
Уникални толумбички с грис
360 гр.брашно
140 гр.грис
2 белтъка
1 пак.ванилова захар
2 чаши кисело мляко (360 грама)
екстракт от ванилия
100 мл олио
1 бакпулвер
За сиропа:
800 гр.захар
500 мл вода
1 лимон
1 ванилова захар
70 мл олио за пържене
Приготвяне:
Най-добре е сиропът да се приготви един ден по-рано, но ако не смогнете, можете и в същия ден. Затоплете водата и захарта и след като заврат, добавете лимоновия сок и ваниловата захар, след което го оставете да покъкри на слаб огън още 10 минути.
В подходящ съд сложете киселото мляко, белтъците, олиото, ваниловата захар и екстракта от ванилия, след което разбъркайте добре. Прибавете гриса, разбъркайте, след това добавете брашното, смесено с бакпулвера.
Прехвърлете полученото тесто в шприц и оформете толумбички в горещото олио.
Изпържете ги до зачервяване от двете страни - след като изплуват на повърхността, ги извадете с решетъчна лъжици и ги пуснете директно в сиропа.
Щом попият добре сиропа, извадете ги в отделна чиния и ги залейте с останалия сироп.
Добър апетит!