Първият отгледан в лабораторни условия говежди бургер бе тържествено сготвен и изяден в Лондон върху питка пържен хляб, като дегустаторите доброволци го обявиха на вкус "близък до месото", съобщи Ройтерс.
"Отгледан" от стволови клетки на жива крава, произведението е струвало на холандските учени от университета в Маастрихт, разработващи проекта вече 5 г., цели 250 000 евро, бе приготвен и хапнат пред тв камери, за да добие експериментът възможно най-голямо медийно покритие, отбелязва агенцията.
Много приличащото на "оригинала" кръгло червено кюфте е било направено от отгледани в лаборатория 20 000 животински нишки протеин, смесени със сол, яйца на прах и галета за подобряване на вкуса, както и оцветени със сок от червено цвекло и шафран. Професор Марк Пост, чиято лаборатория разработи месото, заяви, че 140-грамовият бургер е безопасен и има потенциала да замести обикновения хранителен режим на милиони хора.
Пост е осъзнал, че от същите клетки може да се създадат хиляди други, които да увеличат количеството месо от една крава. Откривателят смята, че след 5-10 години всички ще се хранят с изкуствено месо от магазина. По думите му целта е да се покаже на света, че в бъдеще няма да е необходимо месото да идва от гълтащо много разходи скотовъдство и от клането на милиони животни. Подобно месо е подходящо и за вегетарианци, защото за него не се убиват живи същества.
Loading the player...
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари