800 гр. патладжани
120 мл олио
400 гр. кромид лук
2 моркова
парче целина (около 80 гр)
2-3 големи зрели домата (или 200 гр. смлени домати)
5-6 скилидки чесън
20 гр. галета
дафинов лист, черен и червен пипер, магданоз, сол - на вкус
Подбират се по-млади и дребни патладжани. Отрязват се дръжките им и се разрязват на 2 половини. Сърцевината им се издълбава и нарязва. Издълбаните патладжани и нарязаната сърцевина се посоляват и се оставят да се отцедят от горчивия сок, след което се измиват и подсушават добре. Половинките патладжани се запържват леко в загрятото олио. Изваждат се, а в останалата мазнина се задушават нарязаният лук, наситнените моркови, целината, сърцевината на патладжаните и най-накрая - нарязаните или смлени домати. Щом ястието се позадуши, се добавят чесънът (на по-едри парчета), и подправките - на вкус. С плънката се пълнят издълбаните патладжани. Поставят се в тенджера, на дъното на която сте сипали 1-2 пръста вода. Отгоре се заливат с олио и се слагат да се варят на тих огън, докато омекнат добре и останат само на мазнина. Поднасят се студени.