Отлична домашна рецепта за меки, пухкави и немазни домашни понички .
Рецептата ще бъде успешна дори за начинаещи. Най-хубавото е, че наистина не стават мазни, ако следвате всички стъпки в рецептата.
Домашни понички с прясно мляко
Продукти:
- 1 кг обикновено брашно
- 600 мл прясно мляко
- 2 яйца
- 3 жълтъка
- 2 пак. суха мая (или цяло кубче прясна)
- 8 супени лъжици пудра захар
- 1 ванилова захар
- 8 супени лъжици масло
- 100 мл ром
- щипка сол
- лимонова кора
- олио за пържене
Приготвяне:
Първо захванете маята:
В 200 мл хладко прясно мляко добавете маята на прах и лъжица захар.
Разбъркайте и оставете да престои, докато маята удвои обема си.
Добавете останалото мляко, яйцата, жълтъка и останалата захар в по-голяма купа.
Разбъркайте.
Добавете рома, олиото.
Постепенно добавете брашното с щипка сол и настърганата лимонова кора.
Замесете меко тесто.
Поръсете с брашно и покрийте с кърпа.
Снимка: YouTube
Оставяме да втаса на топло за около 60 минути, прехвърляме върху дървена дъска, която сме поръсили с брашно (за да не лепне тестото).
Снимка: YouTube
Оставете да почине малко.
Разточете тестото и с набрашнена формичка изрежете кръгове с диаметър 8 см.
Оставете ги да втасват още малко.
Снимка: YouTube
Добавете по-голямо количество олио в тенджера (поничките трябва да плуват).
В горещото олио пускаме колелцата, в които с пръсти правим дупка в средата (за да има място за сладко, мармалад).
Снимка: YouTube
Пържете до златисто от двете страни.
Снимка: YouTube
Поставете ги върху салфетка, за да попие излишната мазнина.
Снимка: YouTube
Поръсете готовите понички с пудра захар, сложете в ямките по една лъжица от сладко или мармалад по избор, за предпочитане домашен. или плодов мус.
Можем да украсим и с разбита сметана или настърган шоколад...
Желаем ви добър апетит! :-)