Има го във всеки дом и всеки може да си го направи сам, но малцина го използват за здраве. Едни го слагат в салати, други го употребяват срещу стомашни неразположения, но ябълковият оцет е същинско съкровище, ако го приемаме всяка сутрин още със събуждането си.
Според последни изследвания ябълковият оцет е отлична превенция срещу рак, сърдечно- съдови заболявания и различни болестни състояния на кръвоносните съдове.
Ябълковият оцет обикновено се препоръчва за диабетици тъй като той може да регулира нивото на кръвната захар. В редица проучвания учените са открили, че диабетици, които консумират ябълков оцет всеки ден, имат по-малка нужда от терапия.
Той създава чувство на ситост и е отлично средство за борба с излишните килограми. Ябълковият оцет намалява раковите клетки и унищожава нездравословните бактерии.
Има антибактериално действие и поради това често се използва като консервант. В допълнение, ябълковият оцет може да помогне за лечение на редица инфекции, в това число инфекции на ухото и гъбични инфекции по ноктите, пише gvozdei.com. В крайна сметка, ябълковият оцет има силна антибактериална активност и е отличен средство в профилактика и лечението на много заболявания.
Облекчава и болките в гърлото, тъй като премахва бактериите, които причиняват инфекцията – смесете 1/4 чаша ябълков оцет с 1/4 чаша топла вода и със сместа направете гаргара.
Ябълковият оцет се доказа като отличен в превенцията на храносмилателните проблеми, като подуване на корема, газове. Ябълковият оцет може да се приема преди хранене, за да се предотврати лошото храносмилане – смесете 1 чаена лъжичка мед и 1 чаена лъжичка ябълков оцет в чаша топла вода. Пийте тази смес 30 минути преди хранене.
Следващия път, когато имате проблем със запушен нос , вземете малко ябълков оцет, смесен със студена вода. Той е отличен източник на калий, който изтънява слузта и улеснява отхрачването и дишането.