Според традиционната италианска рецепта, бишкоти ди Прато, познати също като кантучини, са двойно изпечени италиански бисквити. Това е общото наименование на едни от най-популярните сладкарски изделия в Италия, подобни на хрупкави бисквитки, пълни с ядки и захаросани плодове.те се приготвят без използването на мазнина и бакпулвер, така че сладките стават по-сухи и което е важно – биха могли да се съхраняват за дълго време!
Предлагаме ви да приготвите това кулинарно изкушение от Италия като можете да използвате няколко вида ядки и сушени плодове.
Необходими съставки:
Пшенично брашно – 2,5-3 чаени чаши
Яйца – 5 бр.
Стафиди – 100 гр
Бадеми – 100 гр
Лешник – 100 гр
Захаросани плодове – 100 гр
Захар – 1 чаена чаша
Канела – на вкус
Джинджифил – на вкус
Приготвяне:
Смесете стафидите и натрошени захаросани плодове в купа. Изсипете вряла вода и оставете за 10 минути, след което излейте водата и изстискайте леко получената смес.
Разбийте 4 яйца със захар, докато се получи кремообразна консистенция. Добавете канела и джинджифил. Можете да добавите и други подправки на вкус (индийско орехче, анасон, кардамон). Докато продължавате да разбивате яйцата, добавете на части пресятото брашно.
Омесете достатъчно дебело тесто, без бучки; трябва да се получи консистенция, подобна на вискозен мед. Ако масата е твърде течна, регулирайте плътността на брашното.
Добавете захаросаните плодове, брашното и ядките към тестото, внимателно разбъркайте със шпатула.
Покрийте тавата с хартия за печене, сложете тестото, оформено в една или две багети – в зависимост от количеството на тестото и големината на тавата. Поръсете с брашно, намажете отгоре с разбито яйце. Печете 30 минути при 200 градуса.
Извадете десерта от фурната и без да чакате да изстине, го нарежете на филийки с дебелина 15-20 мм. Получените бисквити върнете във фурната и запечете за още 5-7 минути. Пожелаваме ви приятен чай с италиански бишкоти!
В Италия този невероятен десерт се сервира с различни напитки: кафе, чай, сок, но по-често с чаша десертно вино….